Leonyid Brezsnyev, az aranykor embere – 40 éve hunyt el a Kádárt csókolgató főtitkár

Leonyid Brezsnyev, az aranykor embere – 40 éve hunyt el a Kádárt csókolgató főtitkár

Leonyid Iljics Brezsnyev 1967 szeptemberében Budapesten, A szovjet tudomány és technika 50 éve című kiállításon (Fotó: Fortepan/Bojár Sándor)

 

Leonyid Iljics Brezsnyevnek nem volt különösebb politikai tehetsége. De ahhoz elég jól tájékozódott a nómenklatúra világában, hogy a hatalom lépcsőfokain egyre feljebb jusson. Az a tény, hogy a megromlott egészsége és a Szovjetunió 1970-es évek második felétől kibontakozó válsága ellenére is haláláig főtitkár maradhatott, a rendszer gyengeségéről árulkodott – mondta interjúnkban Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő. A nagy szemöldökéről is ismert, a szovjet blokk vezetőit csókkal üdvözlő főtitkár negyven évvel ezelőtt, 1982. november 10-én hunyt el. Temetése sokak számára generációs emlék.

Sz. Bíró Zoltán szerint sokak számára azért testesítheti meg Brezsnyev a szovjet főtitkár archetipusát, mert a Szovjetunió aranykorát az 1970-es évek derekán, Brezsnyev főtitkársága idején élte. Mind a gazdasági mutatók, mind katonai és világpolitikai szerepe tekintetében ekkor közelítette meg leginkább az Egyesült Államokat.

Az Oroszország-szakértő azt is megállapította, hogy Brezsnyev egy dolgot jól tudott: a Szovjetuniót úgy kell irányítania, hogy ne következzen be világégés. Ennek felismerésében döntő szerepe volt világháborús tapasztalatának – e vonásában egyébként élesen különbözik Vlagyimir Putyintól.

• Brezsnyev a politikai felkészültségét tekintve hol helyezkedik el az egykori szovjet főtitkárok között?
• Ha a Szovjetunió Brezsnyev főtitkársága idején élte aranykorát, miért lett később mégis a pangás időszaka?
• Milyen volt Brezsnyev viszonya Kádár Jánoshoz és Magyarországhoz?
• Miért nem mozdították el, ha az utolsó években már legfeljebb napi néhány órát tudott dolgozni?

A teljes cikket a Magyar Hang november 4-én megjelent, 2022/45. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!