Lepattant a kormányról a Lélekvakcina

Lepattant a kormányról a Lélekvakcina

Képünk illusztráció! (Forrás: Shutterstock)

 

Úgy tűnt, legalább a gyerekek védelme olyan fontos téma, ami közös nevezőre hozhatja a civileket, az ellenzéket és a kormányoldalt.

Az Ujhelyi István MSZP-s képviselő által kezdeményezett Lélekvakcina ilyen küldetés lett volna – egy mindenki által támogatott program a covid-járvány lelki terheivel küzdő diákok és tanárok megsegítésére. Az Orbán-kabinet előbb bólogatott, majd kitáncolt a közös kezdeményezésből. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár szerint nincs szükségük segítségre, egyedül is tudják kezelni a romló helyzetet.

A hozzánk érkező jelzések alapján mégis úgy tűnik, sem az agyonhajszolt tanárok, sem a családok nem tudnak róla, hogy kitől kérhetnek segítséget, és miként kezeljék a járványhelyzetből eredő stresszt, szorongást. Ezt alátámaszthatják az Unicef Magyarország kutatási eredményei is: tíz megkérdezett tanárból kilencnek nincsenek korszerű ismeretei a mentálhigiénés segítségnyújtás témakörében.

• Mekkora nyomást jelent a coviddal járó stressz a pszichiátriai ellátáson?
• Hány tanár vett részt a kormányzati programban, melyre hivatkozva az államtitkár ellökte a segítő kezeket?
• Mennyire érzik magukat felkészültnek a pedagógusok a mentálhigiénés segítségnyújtásra?

A teljes cikket a Magyar Hang december 17-én megjelent karácsonyi dupla számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!