Létezik olyan, hogy orosz és ukrán „nemzeti karakter”?

Létezik olyan, hogy orosz és ukrán „nemzeti karakter”?

Jeges fürdő vízkeresztkor 2022 januárjában Oroszországban (Fotó: Reuters/Yevgeny Sofiychuk)

A minap az orosz nagykövetség előtt tartott ellenzéki demonstráción egy gyermekeivel Magyarországra menekült ukrán nő azt mondta: az oroszoknak a félelem (cártól, diktátoroktól), míg az ukránoknak a szabadság van a „DNS-ébe írva”. Ukrán, orosz és fehérorosz értelmiségieket kérdeztünk arról, mit gondolnak: lehet-e így különbséget tenni a népek között, létezik-e olyan, hogy orosz és ukrán, illetve (mint az ukránokkal és oroszokkal jórészt közös történelmen osztozó nép) fehérorosz „nemzeti karakter”.

Hát persze, hogy létezik „nemzeti karakter” és különbség az oroszok meg az ukránok között! – válaszolja kérdésünkre Kijevből Szerhij Mirnij (Sergii Mirnyi), a Chernobyl Tour nevű vállalkozás alapítója, aki könyvet is írt az atomerőműről és katasztrófájáról. „A DNS nyilván csak metafora, de röviden annyi elmondható, hogy az ukrán »határnép« – telepesek-nomádok, erdőöv-sztyeppe, kelet-nyugat, dél-észak –, amelynek mindig más birodalmak és országok között kellett megtalálnia a helyét, míg az orosz vérbeli birodalmi nép, egyszerre börtönőr és fogoly a »népek börtönében«, ahogy egykor a demokraták és a baloldaliak nevezték a cári Oroszországot” – írja Mirnij, majd hozzáteszi: Putyin és talán az oroszok többsége sem érti, mekkora különbség, hogy az ukránok tesznek magukért és bíznak magukban, míg az oroszok mindig az államhoz viszonyulnak valamiképpen. Ez pedig egy háborús helyzetben hatalmas különbség és végzetes hiba.

• Hogyan látja a kérdést Natalka Sznyadanko ukrán írónő?
• Mit gondol Dmitrij Gluhovszkij orosz író?
• Illetve Kozma András dramaturg, akinek édesanyja orosz, édesapja magyar?

A válaszokat és a teljes cikket a Magyar Hang március 11-én megjelent, 2022/11. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!