Líbia: míg az egyik miniszterelnök ül az olajmezőn, nincs pénz kenyérre

Líbia: míg az egyik miniszterelnök ül az olajmezőn, nincs pénz kenyérre

Fathi Basaga beszédet tart Tripoliban idén februárban (Fotó: Reuters/Hazem Ahmed)

Aligha valószínű, hogy megtartják az elkövetkezendő hetekben Líbiában az elnökválasztást, amit még múlt év végén halasztottak idén júniusra. Akkor mindössze két nappal a voksolás előtt fújta le az eseményt az észak-afrikai ország központi választási bizottsága arra hivatkozva, hogy a vonatkozó törvény hiányos, így a választás utáni időszak nagyon veszélyessé válna. Ám a líbiai politikusok az elmúlt fél évben sem tettek sokat azért, hogy a helyzet megváltozzon – sőt, ma már ismét pattanásig feszült a helyzet a szerencsétlen sorsú országban.

Mint ismert, miután 2011-ben megbuktatták Líbia évtizedeken át teljhatalmú urát, Moammer Kadhafit, az ország káoszba süllyedt. Aztán 2014-ben kitört a második líbiai polgárháború, és az ország gyakorlatilag két részre szakadt. A 2020 októberéig tartó vérontás után múlt év márciusban megalakult az ideiglenes nemzeti egységkormány, amelytől sokan azt várták, hogy az ország végre túllép az elmúlt tíz év megpróbáltatásain. Csakhogy a gyakorlatban továbbra is megosztott maradt.

• Hogyan szerezné meg a hatalmat Fathi Basaga?
• Mit remél a politikus ettől a lépésétől?
• Milyen hatással van mindez Líbiára?

A teljes cikket a Magyar Hang június 17-én megjelent, 2022/25. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!