Lukasenka újabb meglepetésre készül?

Lukasenka újabb meglepetésre készül?

Raman Prataszevics belarusz ellenzéki újságíró a minszki állami televízióban (Fotó: Reuters)

Nem hisz a világ annak az interjúnak, amelyet a belarusz állami televízió készített Raman Prataszeviccsel. Az ellenzéki újságírót május végén tartóztatták le a hatóságok, miután a belarusz légierő bombaveszélyre hivatkozva leszállásra kényszerítette a repülőgépet, amelyen a férfi utazott. Az interjúsorozatban eddig egészen elképesztő állítások hangzottak el: többek között az, hogy a belarusz ellenzék minden lépését a varsói „Fehérorosz Ház” irányítja Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökön keresztül, az emigrációba vonult Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető tevékenységét pedig a litván adófizetők finanszírozzák.

Pratasztevics hozzátartozói szerint teljesen egyértelmű, hogy az újságíró ilyet magától sosem mondott volna, vagyis kényszer hatása alatt csikarhatták ki belőle a nyilatkozatot. Az emberjogi szervezetek is azt valószínűsítik Prataszevics „vallomása” alapján, hogy a férfit kínzásnak és más embertelen bánásmódnak vetik alá, szerintük éppen ezek az interjúk tanúskodnak arról, hogy mi folyik valójában a belarusz börtönökben. De mit gondolnak a belaruszok a látottakról?

A teljes cikket a Magyar Hang június 11-én megjelent 2021/24. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!