Luxushotel adóforintokból a semmi közepén

Luxushotel adóforintokból a semmi közepén

Az épülő luxusszálló Gyergyóremetén (Fotó: Egyed Ufó Zoltán/Erdélyi Átlátszó)

Egy marhaondó-termelő és húsmarhatenyésztő cég épít sokcsillagos luxusszállót Székelyföldön 2,4 milliárd forintnyi anyaországi támogatásból. A magyar adófizetők összesen kilenc hotel felépítését támogatták bőkezűen, ezekből kettő a napokban nyílik meg Maros megyében. Később azokról is fogunk írni lapunkban, de most ismerjék meg a vélhetően NER-es nagykutyák igényeire szabott luxusbúvóhelyet, ahova magánrepülővel lehet menni medvelesre.

Szálláshelyfejlesztésre írt ki pályázatot 2019 júniusában egy romániai magánalapítvány, a Pro Economica. Mindezt magyar közpénzből: a Külgazdasági és Külügyminisztériumban nemcsak a lélegeztetőgép-beszerzések dokumentumainak ledarálását találták ki ügyesen, hanem azt is, hogyan csatornázzanak át majd’ százmilliárdnyi magyar közpénzt Erdélybe úgy, hogy az jól el legyen rejtve a kíváncsi újságírók szeme elől. A recept egyszerű: a pénzt megkapja a Kozma Mónika vezette erdélyi alapítvány, amelyre már nem vonatkozik a magyar üvegzsebtörvény.

Visszatérve a pályázathoz: három-, négy- és ötcsillagos szállodák építésére lehetett pályázni 1,5 és 7,5 millió euró közötti összegre, az igénylőnek 50 százaléknyi saját forrással kellett rendelkeznie, de ennek nagy része lehetett hitel vagy más állami támogatás is. Magyarán minimális önerővel, de sok adóforinttal épülhettek luxusszállodák Erdélyben. Rövid határidőt adtak (szeptember 5.), két hónap alatt lehetetlen megterveztetni egy luxushotelt.

• Milyen NER-közeli vállalkozó nyert?
• Kiknek szánják a hatcsillagos, reptérrel is rendelkező szállodát?
• Miket kellett átélnie az Átlátszó Erdély munkatársának, amikor a helyszínen próbált információkat megtudni?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 7-én megjelent, 2023/27. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!