Ma is százával vesznek el magyaroktól ingatlanokat Szlovákiában

Ma is százával vesznek el magyaroktól ingatlanokat Szlovákiában

A D4-es autópálya halad keresztül a kisajátított magyar földeken (Fotó: Somogyi Tibor)

A minap a pozsonyi járásbíróság elnapolta a döntést a szlovák főváros melletti Pozsonypüspökiben élő magyar földtulajdonosok ellen indított eljárásban. A Szlovák Földalap (SPF) azzal a hivatkozással vette el tőlük a földeket az épülő autópályához, hogy már a második világháború után el kellett volna kobozni az akkor kollektíve háborús bűnösöknek kikiáltott magyar és német állampolgároktól a területet, és csak tévedésből maradtak meg az érintettek tulajdonában.

A Beneš-dekrétumok ma is velünk élnek: Fiala-Butora János nemzetközi jogász lapunknak arról beszélt, tudomása szerint erre hivatkozva az SPF ma is rendszeresen koboz el olyan földeket, amelyek a világháború idején magyarok tulajdonában voltak. – A Szlovák Földalap szisztematikusan túrta fel nemrég a levéltárakat, és próbált olyan földterületeket találni, amelyek magyar tulajdonosok nevén vannak, és ezeket közigazgatási eljárásban, az érintettek bevonása nélkül íratják az állam nevére – állítja. – Tapasztalatom szerint főként olyan területek után kutatnak, amelyeket elfelejtettek, nem tudnak róluk a tulajdonosaik. A kommunizmus alatt nem vezették az ingatlan-nyilvántartást (nem volt rá szükség, mert minden terület az államé volt), és a leszármazottak sokszor nem is tudnak arról, hogy földterületeik vannak – különösen akkor, ha azóta arra a területre út, gyár, egyéb állami beruházás épült vagy éppen épülne – magyarázta Fiala-Butora.

• Mennyi magyar érintettségű területet sajátítottak ki fizetés nélkül egy autópálya építése miatt?
• Mit mond a Beneš-dekrétumokra hivatkozó földalap vezetője?
• Fel merik-e emelni a hangjukat az érintett magyarok?

A teljes cikket a Magyar Hang február 4-én megjelent, 2022/6. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!