Magyar atom

Magyar atom

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülésére Brüsszelben 2022. május 30-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Taktikai győzelem, időnyerés – ennél többet nem, de ennyit elért a magyar miniszterelnök a hét eleji európai uniós csúcson, ahol döntés született az Oroszország elleni olajembargóról. Hetekig fenntartott vétófenyegetésével a háborús agresszornak adott naponta eurómilliókban kifejezhető haladékot, ennek most vége. A csővezetéken hozzánk még bizonytalan ideig érkező olaj nem nagy tétel a globális játszmában, az unióba irányuló orosz export kétharmada, a tengeri szállítás leáll, ami tovább nehezíti néhány európai ország energiahelyzetét, egyben komoly érvágás a háborút indított félnek.

Orbán Viktornak megadatott tehát a mindennapi győzelem hétfőről keddre virradóra is, szóltak itthon a fanfárok. A „Brüsszellel” vívott háború azonban éppúgy nem ért véget, mint Putyiné az ukrán nép ellen, az uniós vezetők nem győzik hangsúlyozni, hogy a vezetékes szállítást érintő felmentés átmeneti időszakra szól (és akkor az esetleges gázembargó tervéről még nem is beszéltünk). A magyar kormány helyzetét erősíti, hogy az olajembargóról született egyezség nem határozza meg az átmenet időtartamát. De a többségi uniós szándék világos: elismerve a súlyos magyar kitettséget az orosz energiának (vagyis a korlátozott szuverenitásunkat), segítséget biztosítva a vezetékes szállítás esetleges akadályoztatásának esetére is, elvárják a mielőbbi leválást a keletről érkező olajról.

• „Orbán Viktor arra hajt rá, amiből a mostani alkuval nem sokat lát. A pénzre.”
• „Megérni látszik az összeurópai felismerés, miszerint az orbáni politika az egységes fellépés legfőbb gátja.”

A teljes cikket a Magyar Hang június 3-án megjelent, 2022/23. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!