Magyar diplomataként kér büntetlenséget a Csíki Sör gyorshajtó tulajdonosa

Magyar diplomataként kér büntetlenséget a Csíki Sör gyorshajtó tulajdonosa

Lénárd András, a Csíki Sör tulajdonosa és Lázár János még 2017-ben az Igazi Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni sörfőzdében (Fotó: MTI/Veres Nándor)

 

Idén január 7-én délután három órakor egy bukaresti rendszámú Bentley 162 kilométer per órás sebességgel repesztett az Arad megyei Nagylak közelében az autópályán – azon a szakaszon, ahol egyébként százas korlátozás volt érvényben. Ez a vétség 3300 lejes (körülbelül 250 ezer forintos) büntetéssel és a sofőr jogosítványának 90 napos bevonásával járt.

A luxusjárművet Lénárd András, a Csíki Sör tulajdonosa vezette. A lapunkhoz eljutott bizonyítékok szerint Lénárd nem nyugodott bele a büntetésbe és ügyvédjével fellebbezett, ebben pedig arra hivatkozik: ő magyar állampolgár, aki diplomata-útlevéllel is rendelkezik, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízottja.

Románia engedi a többes állampolgárságot, az viszont általános érvényű nemzetközi szabály mindenhol: ha egy adott ország állampolgárságával rendelkezik valaki, abban az országban nem hivatkozhat arra, hogy ő külföldi. Magyarán Lénárd András bárhol a világban lehet magyar diplomata, viszont Romániában nem – ott román állampolgár.

• Mennyi embernek van ma diplomata útlevele?
• Milyen ügyei voltak eddig Lénárd Andrásnak?
• Milyen érdekes mozzanatok vannak még az ügyben?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2024/3. számában találja. Vegye meg január 25-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!