„Magyarországon nem beszélhetünk már az állam és egyház elválasztásáról”

„Magyarországon nem beszélhetünk már az állam és egyház elválasztásáról”

Törő Gábor fideszes országgyűlési képviselő (b), Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár (k) és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (b) a Talentum Református Általános Iskola új épületszárnyának építéséről szóló sajtótájékoztatón Székesfehérváron 2021. május 4-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Egyre több közfeladatot látnak el az egyházak, miközben a kereszténység politikai ideológiává is vált Magyarországon. A Kovász Közösség szervezésében egyházi szereplők és kutatók beszélgettek arról, hogy mit vár egymástól Magyarországon az egyház és az állam, milyen kérdések merülhetnek fel a jövőben és milyen viszonyokat tartanának ideálisnak.

Magyarországon nem beszélhetünk már az állam és egyház elválasztásáról, tehát nem arról van szó, hogy egy liberális demokrácia és az egyház hogyan tud együttműködést kialakítani, hanem illiberálisnak tartja magát a rendszer, és a kereszténységet, mint politikai ideológiát próbálja érvényesíteni, ami szükségszerűen diszkriminációhoz vezet – mondta Fazekas Csaba, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének munkatársa.

Máté-Tóth András teológus, valláskutató, szociológus, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa szerint világos célkitűzése a kormánynak, hogy új elitet hozzon létre, amely az ő felfogása szerint keresztény és a kormányhoz lojális. Szerinte ezt következetesen valósítja meg a kormány, és ez kiegészül egy nemzetinek nevezett oligarchia létrehozásával.

Erről is olvashat még a cikkben:
• Miért állnak óriási dilemma előtt az egyházak?
• Egyházszakadás veszélye is fennáll?
• Önfenntartó lehetne az egyházak hitéleti tevékenysége?
• „Jön az SMS”, ha kormánykritikus dolgok hangzanak el egy egyházi rendezvényen

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!