Már százak kapták meg az elbocsátó üzenetet a megrogyott Tungsramtól

Már százak kapták meg az elbocsátó üzenetet a megrogyott Tungsramtól

A Tungsram gyára Hajdúböszörményben, ahonnan 160 munkavállalót bocsát el a vállalat a 2022-ben bejelentett létszámleépítése következtében (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Folyamatosan zajlik a leépítés a Tungsramnál, amely áprilisban jelentette be, hogy megszünteti az izzógyártó részlegét, és 1600 munkavállalóját elküldi. A csoportos létszámleépítés a társaság összes telephelyét érinti. A helyi szakszervezeti vezetőktől megtudtuk: Kisvárdán, Hajdúböszörményben és Nagykanizsán is már több száz embernek mondtak fel.

A leépítés a két kelet-magyarországi városban kezdődött. Elek Zoltán, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének (TDFSZ) hajdúböszörményi elnöke lapunknak azt mondta: több mint 70 munkavállalót bocsátottak el június végén. Az érintettek felmondási ideje június 29-én járt le. Mintegy 20 olyan személy volt, aki kérte, hogy hamarabb engedjék el, mert időközben talált munkát. Az üzemben még két leépítési hullámmal számolnak: július közepén újabb 30 ember távozik, és várhatóan augusztusban is megy egy csoport; összesen 160 dolgozótól válnak meg. Az érdekképviseleti vezető szerint a cég tartja magát a megállapodásokhoz: az érintettek megkapták a nekik törvényesen járó bért és végkielégítést. Az elbocsátottak valamennyien az izzókhoz használt spirált gyártó részlegen dolgoztak. A dolgozók továbbra is kényszerszabadságon vannak.

Kisvárdáról 276 ember elbocsátását jelentették be, 10–15 embert kivéve valamennyien megkapták már a felmondásról szóló nyilatkozatot – mondta lapunknak Harsányi Zoltán, a szakszervezet helyi vezetője.

• Miért hozták előre a leépítést Újpesten?
• Milyen esélyei vannak a Nagykanizsáról elbocsátott dolgozóknak?
• Miért lesz fontos a Tungsram és a beszállítók, hitelezők augusztusi tárgyalása?

A teljes cikket a Magyar Hang július 8-án megjelent, 2022/28. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!