Matolcsy behúzná a féket, Varga még nyomná a gázt

Matolcsy behúzná a féket, Varga még nyomná a gázt

Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Varga Mihály pénzügyminiszter (b), Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A napokban újra felszínre törtek a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) és Varga Mihály Pénzügyminisztériuma közötti ellentétek. Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke ugyanis azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy júniustól új szakasz jöhet, és a jegybank a megugró infláció miatt várhatóan emelni fog a jelenleg ultraalacsony, 0,6 százalékos alapkamaton.

Az alelnök nem mondta ki, de szakértők szerint ez erőteljes jelzés lehet arra, hogy a jegybank már nem lesz a korábbi mértékben elkötelezett partnere az Orbán-kormány költekező gazdaságpolitikájának, ami különösen érdekes az újabb pénzszórást ígérő, jövő évi „választási” költségvetés fényében, amelynek most zajlik a parlamenti vitája.

Ha a közeljövőben valóban bekövetkezik a kamatemelés, véget ér a 2013 márciusa óta tartó korszak, amikor a jegybank lényegében mindenben egy követ fújt a kormánnyal, és a növekedést támogató, laza monetáris politikát folytatott.

• Milyen veszélyeket lát most az MNB, szemben a Pénzügyminisztériummal?
• Miért lesz rossz a következő kormánynak?
• Hogyan sínyli meg a pénztárcánk az esetleges kamatemelést?

A cikk rövidebb verzióját a Magyar Hang május 28-án megjelent, 2021/22. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!