Medgyessy Péter: Időnként szükség van a váltásra

Medgyessy Péter: Időnként szükség van a váltásra

Medgyessy Péter (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Ha nincs mögötte frakció, nehéz dolga lesz kormányra kerülés esetén. Folyamatosan egyeztetnie szükséges a frakciókkal és ébernek kell lennie – fejtette ki Márki-Zay Péterre utalva Medgyessy Péter. A nyolcvanadik évét taposó egykori miniszterelnök szerint egyértelműen MZP a legesélyesebb kihívó.

Arról, hogy minek tulajdonítja Orbán Viktor 2002-es legyőzését, úgy vélekedett: a miniszterelnök-jelölti vitát megelőzően Orbánt mindenki túl-, öt pedig mindenki alábecsülte, ehhez képest a Fidesz vezére gyengébben, maga pedig jobban szerepelt a vártnál.

Az interjúban szóba került a rendszerváltás időszaka is. Erről azt gondolja, az ellenzéknek csak kezdeményező szerepe volt, de a Németh-kormány dolgozta ki az átmenet feltételeit. A szocialisták későbbi bukásának egyik okát pedig abban látja, hogy nem folytatták a romániai forradalom idején Németh Miklósék által megalapozott nemzetpolitikát. – Egyszerűen rosszul értelmezték az internacionalizmust. Ezen nem szépít, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagyon nehéz jól megfogalmazni az üzenetet. Ez nem sikerült a populizmust meghaladóan a jobboldalnak sem – fogalmazott az egykori kormányfő, aki ugyanakkor ma is koccintana Ilie Nastaséval, mert meggyőződése szerint az ilyen gesztusok segítik a nemzetek közötti megértést.

• Miben volt jobb Kádár János a korszak más kommunista vezetőitől?
• Mit gondol a keleti nyitás politikájáról, Kína kiszolgálásáról és a Fudan Egyetem hazánkba csábításáról?
• Mi volt közötte és Apró Piroska között?
• Hisz-e Gyurcsány Ferencnek, aki azt mondta, támogatja MZP-t?

A teljes cikket a Magyar Hang január 14-én megjelent 2022/3. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!