„Még a nők körében is szükség van érzékenyítésre”

„Még a nők körében is szükség van érzékenyítésre”

Munka közben (Fotó: Corinne Kutz / Unsplash)

Alhasi görcsök, derékfájdalom, fejfájás, puffadás és hangulatingadozás – csak néhány azokból a tünetekből, amelyek kísérhetik a menstruációt. Az, hogy kinél melyik jelentkezik, és milyen erősséggel, nagyon egyéni, sőt akár ugyanannál a nőnél is változhat hónapról hónapra. Spanyolország példáját több fővárosi önkormányzat követte, és egy momentumos politikus kezdeményezésére bevezette a menstruációs szabadság igénybevételének lehetőségét. De vajon mi az elmúlt hónapok tapasztalata? Az érintett kerületeket kérdeztük.

Terézvárosban még tavaly szeptemberben fogadták el a menstruációs szabadság bevezetését a polgármester, a momentumos Soproni Tamás kezdeményezésére. Mint írták, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az önkormányzat tulajdonában álló cégeknél havonta egy extra, fizetett szabadnapot biztosítanak az érintett nőknek.

A minisztérium szerint nem indokolt

– A szabadság nem alanyi jogon jár, a spanyol szabályozásnak megfelelően nálunk is orvosi igazolást kell beszerezniük az érintett nőknek arról, hogy a menstruáció időszaka alatt erős fájdalmakat élnek át, és ezt a jogosultságot kétévente felül kell vizsgálni. Az orvosi igazolás beszerzésének fő célja, hogy a fájdalmakkal orvoshoz forduljanak az érintett nők, és ha van megoldás, orvosi segítséggel találják meg – fejtették ki.

• Hol és hogyan tervezik érzékenyíteni a kérdésre az önkormányzati dolgozókat?
• Melyik kerületnél vették már többen is igénybe a menstruációs szabadságot?
• Hol fogják még bevezetni?

A teljes cikket a Magyar Hang március 17-én megjelent, 2023/11. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!