Megemelt határérték

Megemelt határérték

Fotó: EDF Energy

Az amerikai kormány egy héten keresztül próbálta kideríteni, mekkora a baj a kínai Tajsan város atomerőművében, mielőtt valaki kiszivárogtatta volna az információt a sajtónak. A környezetbe kikerült radioaktivitásra utalhat az, hogy hirtelen, minden magyarázat nélkül megemelték a régióban a nukleáris sugárzás egészségügyi határértékét (bár lehet, hogy csak előre gondolkodnak). Egyelőre alig lehet biztosat tudni, Kína mindössze azt ismerte el, hogy néhány fűtőanyagrúd megsérült, de nincs semmi látnivaló. A helyzet nem nagyszerű, de nem is szörnyű.

Bár az utóbbi években hozzászokhattunk ahhoz, hogy Kína az élet szinte minden területén szuperhatalommá avanzsált, az atomenergia polgári hasznosítása (egyelőre) nem ilyen terület. Kínában idén márciusban 49 atomreaktor működött, ami a világ összes reaktorainak mindössze 11 százaléka, az összesen megtermelt 51 gigawatt energia alapján pedig csak a harmadik az Egyesült Államok és Franciaország után (pedig a lakosság száma messze meghaladja mindkét előttük álló országét). Franciaország nemcsak a világ egyik vezető atomenergia-hasznosító országa (ahol az áram több mint 70 százalékát atomerőművekben termelik, szemben a kínai 5 százalékkal), de az atomerőmű-berendezések világpiacán is előkelő helyet foglal el.

Mindezek miatt az atomenergetikai együttműködések a francia kormány számára is stratégiai jelentőségűek. Presztízsokokból talán a Kínával kötött nukleáris megállapodás a legértékesebb. A nagyrészt a francia állam tulajdonában álló Électricité de France (EDF) cég több mint egy évtizede szerződést kötött a kínai partnerekkel egy reprezentatív atomerőmű felépítésére. Helyszínül a dél-kínai Kuangtung tartományban lévő Tajsan városát választották ki 130 kilométerre Hongkongtól, az atomerőművet 2009-ben kezdték építeni, és két reaktora 2018-ban és 2019-ben kezdett áramot termelni.

Az atomerőműben résztulajdonos az EDF leányvállalata, a Framatome, a cég nyilvánvalóan a technológiája reklámozására akarta felhasználni a reprezentatív tajsani atomerőművet. Ezért is lehetett számukra több mint megalázó, amikor nekik maguknak kellett értesíteniük az amerikai kormányt, hogy valami nagyon nem stimmel az atomerőműben, de a működtetést közvetlenül végző kínaiak még előttük, a résztulajdonosok előtt is titkolóznak.

Erről is olvashat a cikkben:
• Mi történhetett az atomerőműben?
• Már legalább kilenc hónapja tart a szivárgás?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!