Megfagyunk a télen, ha nem lesz orosz gáz?

Megfagyunk a télen, ha nem lesz orosz gáz?

A cserépkályha az egyik leggyorsabban megépíthető és legolcsóbb megoldás a gázfűtés kiváltására. Feltéve, hogy lesz elég fa (Forrás: Pixabay)

Az orosz–ukrán háború akár jelentősen is befolyásolhatja mindennapi életünket. Az energiaárak egekbe szökése, az ukrán élelmiszer-termelés drasztikus csökkenése akár komoly gazdasági válságot is okozhat. Az a tény viszont, hogy Oroszország leválasztotta az orosz földgázról Bulgáriát és Lengyelországot, sokakat aggodalommal tölt el: vajon mivel fogunk fűteni, ha hozzánk se érkezik orosz gáz?

Szemán Róbert, a VGF&HKL szaklap főszerkesztője szerint a legkedvezőbb helyzetben a családi házak tulajdonosai vannak, hiszen számukra több lehetőség is adódik a gázfűtés pótlására. Amennyiben régebbi építésű a ház, úgy kémény biztosan van rajta, így bármilyen szilárd tüzelés szóba jöhet. Szerencsés esetben van cserépkályha, amely jó megoldás lehet, ha megfelelően elhelyezett, és szakszerűen építették. Ha pedig nincs ilyen az ingatlanban, néhány hét alatt akkor is felépíthető. De szóba jöhet bármilyen más kályha, esetleg kandalló is. Utóbbi a modernebb lakásokba is telepíthető, hiszen a legújabb kandallók már nem a szoba légteréből veszik az égéshez szükséges oxigént, hanem külön csatornán vezetik be, és ugyancsak külön távozik a füstgáz. A beruházás költsége sem különösebben magas, hiszen 300 ezer forint körüli összegtől már kapható ilyen kandalló.

• Van-e a távfűtésnek alternatívája?
• Miben segíthet a napelem?
• Mi az a hőszivattyú, és mire való?

A teljes cikket a Magyar Hang május 20-án megjelent, 2022/21. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!