Meghalt a Sajó, de ez senkit nem érdekel

Meghalt a Sajó, de ez senkit nem érdekel

A sárga Sajó (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Elátkozott egy hely a Sajó völgye. Itt mindig történik valami rossz. Utoljára másfél éve jártam erre, akkor az árvíz miatt. Most meg a folyószennyezés okán, amiről hosszú ideig konokul hallgattak a szlovák és a magyar politikusok.

A Sajó szlovákiai szakaszán először február közepén észlelték a folyó vizének vöröses elszíneződését, amit az alsósajói vasércbányából kifolyó víz okoz. Az eddigi vizsgálatok eredménye szerint a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb a határértéknél. A Sajó érintett szakaszán kipusztult az élővilág, miközben napi 2,5 tonna szennyezőanyag végzi a folyóban. A mederbe naponta 1,5 millió liter erősen szennyezett víz kerül, amely 4,2 tonna vasat, 38 tonna szulfátot, 1,7 tonna cinket, fél tonna mangánt és 5 kilogramm arzént tartalmaz.

Sajókazán, a folyó partján, a híd mellett több ház is áll. Vékonyka betonkerítés védi őket a víztől. Másfél éve amputált lábú öreg bányász ücsörgött a kerekesszékében az egyik teraszán. A felesége és ő nem félt, hozzászoktak az árvízi helyzetekhez. Mint mondták, volt olyan év, amikor hétszer is megáradt a Sajó. Most is odakanyarodom a házhoz. Az öreg nem ül kint a teraszon. A felesége feketébe öltözve jön a kapuhoz. Semmiféle tájékoztatást nem kaptak az önkormányzattól a szennyezés ügyében – közli. Ő facebookozik, onnan informálódott, máskülönben senki nem mondta nekik, hogy óvatosan a vízzel. Pedig olyan ember is van a faluban, aki a Sajóból öntöz. Mások meg horgásznak olykor.

• Mit mondanak a Sajó mentén élők, tudják-e, hogy mi történt?
• És a környékbeli polgármesterek?
• Horgásznak még vagy fürdenek a folyóban?

A válaszokat és a teljes riportot a Magyar Hang június 3-án megjelent, 2022/23. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Sajó