Megkopott az ukrán szuverenitás

Megkopott az ukrán szuverenitás

Ukrainian veterans and activists take part in the March of Defenders of Ukraine on Independence Day in Kyiv, Ukraine August 24, 2021. REUTERS/Valentyn Ogirenko

Fotó: VALENTYN OGIRENKO

A Krímet siratva és Oroszországot fenyegetve ünnepelte függetlenné válásának 30. évfordulóját Ukrajna. Kijev ezt az alkalmat is arra próbálta felhasználni, hogy nemzetközi koalíciót toborozzon a félsziget visszaszerzéséhez. A világ azonban ennél nagyobb kihívások előtt áll, belefáradt a hét éve tartó konfliktusba, az ukránoknak pedig azzal kell szembesülniük, hogy problémáikkal saját maguknak kell megbirkózniuk. Biztosra vehetjük, hogy a függetlenség kihirdetésekor az ukránok nem ilyen jövőről álmodtak.

Ha manapság az ukrán szuverenitását, az államot, a nemzetet és az ország területi egységét érintő harcias kijevi nyilatkozatokat halljuk, nem is gondolnánk, hogy 1991-ben az ukránok nem nagyon siettek a függetlenség kikiáltásával. Annak az évnek tavaszán ugyanis az ukránok még több mint 71 százaléka a Szovjetunió fennmaradása mellett szavazott. Közben azonban a szuverenitások parádéjában nemcsak a baltiak, hanem mások mellett még az oroszok is megelőzték Kijevet. Aztán jött az augusztusi puccs, és a visszarendeződéstől megijedt ukránok is függetlenné nyilvánították magukat. Az év végi megerősítő referendumon már 90 százalék fölé kúszott a függetlenségre voksolók aránya.

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 27-én megjelent, 2021/35. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!