Megmenti-e Kína az összeomlástól Oroszországot?

Megmenti-e Kína az összeomlástól Oroszországot?

Hszi Csin-ping kínai elnök (j) fogadja orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint Pekingben 2022. február 4-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)

Súlyos retorziókat alkalmaz a Nyugat az Ukrajnát megtámadó Oroszországgal szemben. Moszkva most a világ másik felében, mindenekelőtt a kínai segítségben bízik. De vajon megmenti-e Peking az államcsődtől és a gazdaság összeomlásától Oroszországot? Mennyire állhat ki Moszkva mellett? S kire számíthat még a nehéz helyzetben a Kreml?

Az elmúlt egy hónapban érezhetően visszaesett az orosz–kínai kereskedelem, főleg a gáz, az olaj és a szén importja csökkent. Mindez meglepő lehet az elmúlt hetek nyilatkozatainak tükrében. Peking ugyanis végig határozottan kiállt Moszkva mellett, és az Egyesült Államokat támadva védelmezte Oroszországot a nemzetközi porondon.

Legutóbb például a kínai külügyminiszter-helyettes nevezte felháborítónak az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókat. Lö Jü-cseng egyre felháborítóbbnak nevezte az intézkedéseket, amelyek szerinte csak ártanak az egyszerű embereknek és a globális gazdaságnak, az orosz állampolgárokat pedig ok nélkül fosztják meg a vagyonuktól. A politikus szerint érthető az oroszok félelme a NATO-tól, és a szövetségnek nem kellene tovább terjeszkednie kelet felé, „sarokba szorítva” ezzel Oroszországot. Mint fogalmazott, a NATO biztonsági törekvése épp az ellenkezőjéhez vezet, és elképzelhetetlen következményei lehetnek, ha sarokba szorítanak egy atomhatalmat.

• Megmenti-e Peking az államcsődtől és a gazdaság összeomlásától Oroszországot?
• Mennyire állhat ki Moszkva mellett?
• S kire számíthat még a nehéz helyzetben a Kreml?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang március 25-én megjelent, 2022/13. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Oroszország, Kína