Megnyugodhatunk, jönnek az uniós pénzek

Megnyugodhatunk, jönnek az uniós pénzek

Angela Merkel német kancellár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és David Sassoli, az Európai Parlament elnöke (b-j) az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcsértekezletén Brüsszelben 2020. december 10-én, az esemény nyitónapján. MTI/EPA/Olivier Hoslet

A lengyel–magyar vétóveszély elhárultával szinte minden izgalomnak vége szakadt a december 10–11-én tartott uniós csúcson. Az unió 1074 milliárd eurónyi, új hétéves keretköltségvetése, valamint az összesen 750 milliárd eurós koronavírus-járvány utáni helyreállítási alap forrásai rendelkezésre állnak majd a következő években. Hazánk a következő hét évben 38,8 milliárd eurót hívhatna le a közös kasszából. Az is biztos, hogy a nekünk járó és a következő két évben felhasználható, még a 2014–2020 közötti költségvetési időszakból megmaradó összeg kifizetését semmi veszély nem fenyegeti.

A teljes cikket a Magyar Hang december 18-án megjelent 2020/51-52. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el azonnal itt!