Megszakadhat Haiti végtelen tragédiája?

Megszakadhat Haiti végtelen tragédiája?

A meggyilkolt haiti elnök, Jovenal Moise koporsóját viszik az államfő temetésén Cap-Haitienben 2021. július 23-án (Fotó: MTI/AP/Matias Delacroix)

Beleegyezett Claude Joseph ügyvivő haiti miniszterelnök abba, hogy átadja a hatalmat riválisának, Ariel Henrynek. Sokan azt remélik, hogy ezzel egy kis időre nyugvópontra jut az országot szétfeszítő politikai ellenségeskedés. Mindezzel azonban aligha tűnnek el a legszegényebb amerikai államot terhelő gondok. A július 7-én történt elnökgyilkosság ugyanis kiélezte a Haitin belüli ellentéteket.

A kis karibi ország persze korábban sem büszkélkedhetett boldogabb múlttal. Haiti lakosságát évtizedeken keresztül Francois Duvalier (Papa Doc) és fia, Jean-Claude Duvalier (Baby Doc) tartotta fogva, akik egy különösen brutális és korrupt diktatúrát tartottak fenn. Miután az utóbbi rémuralmát megelégelték a haitiek, elűzték őt az országból, ám ezután zűrzavaros időszak következett. Az első szabadon választott elnököt megpuccsolták, majd kitört a polgárháború, amelynek ugyan sikerült véget vetni, a politikai ellentétek mégsem jutottak nyugvópontra. Aztán a 2010-es földrengés 300 ezer halálos áldozatot szedett az országban, amely után kolerajárvány pusztított. Ráadásul a természeti csapást követően a rengeteg nemzetközi támogatás elenyésző részét fordították helyreállításra, a többi korrupciós utakon elveszett.

 

A teljes cikket a Magyar Hang július 23-án megjelent 2021/30. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1490 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!