Megszállták a városokat a varjak

Megszállták a városokat a varjak

Dolmányos varjú a városban (Forrás: Magyar Hang/Katona Mariann)

Újra középpontban a varjak: beköltöztek a városokba, a vetésiek központi helyeken fészkelnek, nagy hangzavart keltenek, piszkítanak, szemetelnek is, a dolmányosok embereket támadnak meg. A szakértő szerint ne várjuk el, hogy a kedvünkért kollektív öngyilkosságot követnek el.

Guberálnak a kukákban, szemetelnek, összerondítják a járdákat, játszótereket, lármázásukkal nem hagyják pihenni a lakókat – mind több település lakói panaszkodnak a városuk központi helyeire beköltözött dolmányos varjakra. Ez afféle csúcsidőszak, a varjaknak ugyanis most van a költési időszaka. Mit lehet tenni? Erről kérdeztük Orbán Zoltán ornitológust, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivőjét.

– Az ezredfordulóra a vetési varjak hazai állományának 93 százalékát lemészárolták. Ezért költöztek a városokba?
– A drámai állománycsökkenés miatt lett védett a faj 2001-ben. Ami a költözést illeti, tudni kell, hogy a 4-6 éves gyerekeknek megfelelő emberi intelligenciával rendelkeznek. A dolmányos varjakat, szarkákat, szajkókat most is irtják, és valószínűleg ez a folyamatos üldözés is oka lehet a településekre költözésüknek. Másrészt pedig az a probléma, hogy egyszerűen megszűnik a fészkelőhelyük. Mert kivágták, beszántották, ellopták, nem pótolták az elöregedő mezővédő erdősáv hálózatot, ami óriási gond. Egyre kevesebb helyük van fészkelni, és továbbra sem tűrik meg őket. Hiába védett a vetési varjú, ugyanúgy zaklatják.

• Át lehet-e telepíteni a varjakat?
• Mit lehetne tenni a „békés együttélés” érdekében?
• Mi az oka a madártámadásoknak?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!