Aki megtestesíti a rendszer egységét

Aki megtestesíti a rendszer egységét

Novák Katalin köztársasági elnök érkezik, mellette férje, Veres István az ünnepélyes beiktatási díszceremóniára az Országház főlépcsőjén, a Kossuth téren 2022. május 14-én. Jobbra Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Irodájának vezetője, az államfő főhadsegédje (j2) (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Új köztársasági elnöke van Magyarországnak: most váltotta Novák Katalin Áder Jánost az államfői székben. S ha már az elmúlt napokban sokan megemlékeztek a leköszönő elnök munkásságáról – köztük a Magyar Hang is –, érdemes utódjának is megadni az őt megillető figyelmet. Nem mintha Novák Katalin ezt ne kapta volna meg, amikor a parlament kétharmados többséggel államfővé választotta. Ez a figyelem azonban sokkal inkább a személyére, mintsem az általa elnyert pozícióra irányult. Ami egyfelől teljesen érthető; másfelől viszont Novák Katalin személye elsősorban azért érdekes ebben a történetben, mert jól mutatja, hogyan gondolkodik Orbán Viktor a köztársasági elnök intézményéről, illetve általában véve a magyar köztársaság intézményeiről.

Kezdjük mi is a személlyel. Az ellenzéki sajtó legfőbb kritikája az volt Novák Katalinnal szemben, hogy a végsőkig lojális Orbán Viktorhoz, ami a megnyilatkozásaitól kezdve a fülbevaló-viseletéig számos tényből egyértelműen levezethető. De ez ugyanilyen egyértelmű volt Schmitt Pál és – a Sándor-palotában töltött néhány hónap után – Áder János esetében is. Ami Novák Katalint az elődjeitől, még a NER által megválasztott elődjeitől is megkülönbözteti, az sokkal inkább az egyéni teljesítmény hiánya. Göncz Árpádnak, Mádl Ferencnek, Sólyom Lászlónak, de még Schmitt Pálnak is megvolt a maga elismerésre méltó életútja, a politikától független teljesítménye. Áder János esetében némileg más a helyzet, hiszen ő a megválasztása előtti bő két évtizedet a politika frontvonalában töltötte. Ám bármit gondoljuk is Áderről, ez a két évtized önmagában is elismerésre méltó, különösen mivel egy rendszerváltó – bár sajnos kétszeresen is rendszerváltó – politikusról van szó.

• „Novák Katalin tökéletes államfő a NER 4.0 számára.”
• Kiválasztásában „tökéletesen megmutatkozik, mi Orbán Viktor viszonya a demokratikus intézményekhez.”

A teljes cikket a Magyar Hang május 13-án megjelent, 2022/20. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!