Megvan, ki veheti át Szalay-Bobrovniczky Kristóf vasúti cégét

Megvan, ki veheti át Szalay-Bobrovniczky Kristóf vasúti cégét

Novák Katalin köztársasági elnököt katonai tiszteletadással fogadják a Honvédelmi Minisztériumban 2022. május 31-én. Mellette Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b2), Kun Szabó István, a köztársasági elnök főhadsegédje (b) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j) (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Több mint 1,8 milliárd forint – a Magyar Hang nem megerősített számításai szerint legalább ekkora osztalékot vehetett fel céges érdekeltségei után az 5. Orbán-kormány új honvédelmi minisztere, Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Vagyis ez az összeg magasabb annál az 1,624 milliárdos tételnél is, amiről múlt héten cikkeztek a lapok.

A Fidesz-közeli, kaszinó- és vasúti bizniszeiről ismert vállalkozó miniszteri kinevezése nem csak azért volt meglepő, mert ő Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje; vagy mert személyében egy üzletember váltja a 40 éves katonai tapasztalattal rendelkező, az Orbán-kabinetet az előző ciklusban kiszolgáló Benkő Tibort. Nagy megütközést keltett az is, hogy a vállalkozó a Magyar Fejlesztési Bank 55 milliárd forintos hitelével vásárolhatta meg tavaly szeptemberben a cseh Aero Vodochody repülőgépgyártó vállalat többségi tulajdonát, egy 2021 májusában alapított cégen, a HSC Aerojet Zrt.-n keresztül. Majd az országgyűlési választások után kiderült, hogy a kormány „véletlenül” ettől a baráti tulajdonba kerülő gyártól vesz majd 12 darab katonai kiképző repülőgépet, az RTL Klub becslése alapján akár 60–70 milliárd forintos értékben.

• Mekkora nyereséget termelt Szalay-Bobrovniczky Kristóf repülős vállalkozása, bármilyen üzleti tevékenység nélkül?
• Melyik kormányközeli üzletember cége vásárolta meg a honvédelmi miniszter vasúti kocsikat építő cégét?
• Mit válaszolt a bevételekre vonatkozó kérdésünkre Szalay-Bobrovniczky bizalmi embere?
• Milyen karrierút áll az új kormánytag előtt, aki Habony Árpádot is barátjának, sőt, bajtársának tartja?
• Milyen távlati célokkal érkezett az üzleti, majd a politikai életbe Szalay-Bobrovniczky Kristóf?

A teljes cikket a Magyar Hang június 10-én megjelent, 2022/24. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!