Mellár Tamás: Biztos, hogy megszorítások következnek

Mellár Tamás: Biztos, hogy megszorítások következnek

Mellár Tamás (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Fotó: Végh László

 

Sokkal erősebb lett a hatalomtól való függés, egy lényegesen jobb ellenzékkel sem tudtunk volna választást nyerni – mondta lapunknak adott interjújában Mellár Tamás. A Párbeszéd frakciójának tagja azon ritka ellenzéki politikusok egyike, akinek Budapesten kívül sikerült egyéni körzetet nyernie. Beszélgettünk az inflációról, az új kormány tagjairól és azokról az időkről is, amikor még Gyurcsány Ferencet vizsgáztatta Pécsen.

Mit szól Mellár Tamás a múlt héten bejelentett rezsivédelmi- és honvédelmi alaphoz, illetve az extraprofit kifejezés felmelegítéséhez? Kérdésünkre a parlamenti képviselő kifejtette, a két új alap őt a Covid-járvány idején bevezetett gazdaságvédelmi és egészségvédelmi alapokra emlékezteti. Félőnek tartja, hogy a működésük és eredményességük is azokhoz hasonló lesz. – Az Orbán-kormány azért hoz létre ilyen alapokat, hogy ne lehessen könnyen tetten érni azt, hogy kinek, milyen támogatást ad. A közvélemény számára jól hangzik majd, hogy milyen sok pénzt fordít a kormány az emberek jólétének és a békének a megvédésére, miközben a támogatások többsége majd megint a baráti NER-cégekhez fog vándorolni. Az extraprofitadó kivetése eközben elvileg támogatható, különösen ilyen válságos időszakban. De az ördög itt is a részletekben bújik meg – tette hozzá Mellár Tamás.

Szóba került az is, hogy a választási eredmény mégis azt mutatta: az emberek az ellenzékről nem hitték el, hogy jobb életet tudna teremteni. A programbemutatón pedig nagyon sok pénzt szétosztottak. Frakciótársa, Szabó Tímea például arról beszélt, hogy 1200 milliárdot tesznek az egészségügybe, de Arató Gergely is ígért ingyenes első diplomát, elhangzott a családi pótlék duplájára emelése, a pedagógusok bérének jelentős emelése. Válságban mindez tényleg tartható lett volna? A közgazdász úgy látja, kétségkívül a választási kampányban történt egyfajta túlígérés. – Miközben egyértelmű volt, rövid távon a mozgástér 1500-2000 milliárd forint, nem több. Nem biztos, hogy átjött: az ígéreteket, amiket megfogalmazunk, négy évre lebontva fogalmazzuk meg. Hiszen egy év alatt ezeket nem lehet megvalósítani, ez kétségkívül így van. A kérdésének van viszont egy olyan eleme, amivel vitatkoznék. Ez a választás igazából nem arról szólt, hogy volt két ajánlat, az emberek pedig a kettőt összevetették és döntöttek – mondta.

• Jogászok helyett ezúttal a közgazdászok dominálnak az új kormányban. Ennek közgazdászként akár örülhet is, nem?
• Ha összefut korábbi ismerőseivel, mondjuk Varga Mihállyal, váltanak még azért pár szót?
• Gyurcsány Ferenc tehertétel az ellenzéken?

A teljes interjút a Magyar Hang június 3-án megjelent, 2022/23. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!