Melyik fiatal nő ne vágyna Párizsba?

Melyik fiatal nő ne vágyna Párizsba?

Pongrácz Zsuzsanna (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Hogyan kísérte a világháborúban a határig kiutasított férjét, Baló Lászlót? Mennyire volt veszélyes üzem az ötvenes évek sajtójában dolgozni? És miként ismerte meg Keleti Mártont? Baló György édesanyjával, az idén 103 éves Pongrácz Zsuzsával beszélgettünk.

Keleti Mártonnal úgy ismerkedtem meg, hogy itt laktak tőlünk körülbelül öt percre – idézte fel lapunknak adott interjújában Pongrácz Zsuzsa író-újságíró. Az együttműködésük végül kifejezetten gyümölcsözőnek bizonyult, született film is Esős vasárnap címmel, de a Bözsi és a többiek-re is sokan emlékezhetnek még, a főszerepekben Ruttkai Évával, Kiss Manyival és Avar Istvánnal. Pongrácz Zsuzsa elmondása szerint sokszor látta Keletit sétálni vagy ülni valahol, persze akkor még nem ismerték egymást. – Egyszer odaléptem hozzá, bemutatkoztam és mondtam, hogy itt lakunk, és nekem volna egy filmtémám, mit szól hozzá? Keleti nagyon okos ember volt, azt mondta: írja le, majd meglátjuk. Akkor még nem sejtettem, hogy ugyanazt még vagy hatszor le kell majd írnom, a különböző kívánalmakhoz igazítva – tette hozzá Pongrácz.

Kérdeztük arról is, hogyan ismerkedett meg egykor Baló György édesapjával, a szintén újságíró Baló Lászlóval. – Párizsban, húszéves koromban. Ez a harmincas évek végén történt, 1919 áprilisában születtem. Épp a napokban gondoltam végig, hogy egy fiatalembernek a Podmaniczky utcából és egy lánynak a Nagymezőből épp Párizsban kellett összeismerkedniük, egymásba szeretniük. Aztán együtt is éltük le az életünket – mondta Pongrácz Zsuzsa.

• Hogyan szöktek vissza a II. világháborúban Baló Lászlóval a határról?
• A magas kort, amit megért, minek tudja be?
• Miért érezte egykor úgy, hogy a franciák nem szeretik az idegeneket? 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!