Mélyülő feszültség

Mélyülő feszültség

Orbán Viktor miniszterelnök (j4) kötetlen beszélgetésen fogadja a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit a Karmelita kolostorban 2023. január 26-án. A kormányfő mellett Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója (j5) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j3) (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Önmagunk vállon veregetése nem feltétlenül szimpatikus, ritkán is teszünk ilyet. Ezúttal talán megbocsátható, ha megragadjuk a lehetőséget. Legutóbbi, múlt pénteken megjelent lapszámunk címoldalán azt a kérdést vetettük fel, hogy vajon szakításig viheti-e a miniszterelnök az Európai Unió elleni hergelést. Jelezve, nem tartjuk irreális felvetésnek, hogy Magyarország uniós tagságának kérdése belátható időn belül napirendre kerül. A témafelvetés időzítése nem is lehetett volna jobb: a megjelenés napjának reggelén kapott nyilvánosságot a hazai sajtóban az első híradás arról a beszélgetésről, ahol Orbán Viktor külföldi újságírókkal osztotta meg a gondolatait.

Állóvízbe dobott méretes kő módjára kavarta fel a közéletet a közlés, miszerint a kormányfő határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy maradna-e az unióban. S bár az elejétől világos volt a szövegkörnyezet, az, hogy Orbán Viktor elsősorban a gazdasági kényszerek okán jelenleg nem tartja járható útnak a magyar kilépést (huxit), a közlés utólagos kozmetikázására tett kísérletek arra utalnak, mintha zavar keletkezett volna a rendszerben. Először arról lehetett olvasni, nem az idézett módon beszélt a témáról a kormányfő, majd azt, hogy egy mosoly keretezte a később vihart kavart határozott „nem” válaszát. Az egyik szervező, Boris Kalnoky pedig a Telexnek arról beszélt, előfordulhat, hogy másképp érkezik egy üzenet, mint azt a beszélő akarta.

• Tesztelés volt csak vagy baleset történt?
• Mit tudhatunk biztosan?
• Következménye lehet a szakadék mélyítésének?

A teljes cikket a
Magyar Hang február 3-án megjelent, 2023/5. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!