Mentsvárat jelentene-e a Fidesz számára egy republikánus elnökcsere?

Mentsvárat jelentene-e a Fidesz számára egy republikánus elnökcsere?

W Donald Trump és Orbán Viktor találkozója 2022-ben a korábbi amerikai elnök birtokán (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

 

A Fidesz szerint javulást hozhatna az amerikai–magyar kapcsolatokban egy republikánus kormányzat, de sokak szerint ehhez vissza kell venni az orosz vonalból.

Az elmúlt időszak feszült amerikai–magyar viszonya mellett Orbán Viktor és a Fidesz azt sulykolja, hogy Magyarország számára az lenne a legjobb, ha a 2024-es elnökválasztást a Republikánus Párt elnökjelöltje – jelenlegi állás szerint Donald Trump – nyerné. Régi mantra, hogy a Fidesz a republikánusokkal ápol jó kapcsolatot, ezt hivatott mostanság demonstrálni a magyar miniszterelnök és holdudvarának aktivitása a republikánusok legnagyobb „dzsemboriján”, a Conservative Political Action Conference-on (CPAC) is.

Az is beszédes, hogy Orbán maga üzent a legújabban a manhattani ügyészséggel – egy expornósnak kifizetett kenőpénz ügyében – „harcoló” Trumpnak: „Küzdjön tovább, elnök úr! Veled vagyunk, Donald Trump!” Az sem titok, hogy a Fidesznek kifejezetten rossz a viszonya a demokratákkal. Barack Obama kormányzása idején (2009–2017), többek között a külügyminiszterként szolgáló Hillary Clinton és az akkor még alelnök Joe Biden asszisztálása mellett nem termett sok babér számukra.

 

• Miért akadt ki ennyire McCain Orbánon?
• Vajon exportálni lehet-e az orbáni rendszert, ahogy azt pár republikánus közeli megmondóember szeretné?
• Mikor és mitől éleződik ki az amerikai-magyar viszony?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap április 21-én megjelent, 2023/16. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!