Mi a magyar?

Mi a magyar?

Jókai Mór svábhegyi nyaralójának kertjében, 1900 körül (Fotó: Új Idők)

Szörnyű tabuk vannak a magyar közbeszédben. Úgy hívjuk őket, hogy „kötelezők”, „tételek”, „tantárgyak” és „érettségi”. Aki, mint Tóth Krisztina, véleményt mer mondani erről, azt megbélyegzik, holott ez az egész ügy sokkal összetettebb, ahogyan arra Péntek Orsolya és Grecsó Krisztián is rámutatott. Péntek Orsolya írását a Dróton olvashatják, Grecsó Krisztián pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az internetes sajtó felelőssége az ügyben felmérhetetlen, hiszen az csinált ebből – és az a nem mindegy, hogy hogyan – „hírt”. Külön érdekes volt az egészben számomra, hogy például éppen a Literán olvastam Spiró György gondolatait Jókai kapcsán, s ennek hatására kezdtem el olvasni Jókai naplóit, de persze ebből nem lett „világszenzáció”. Hogyan, hát a kortárs magyar íróknak, költőknek is van véleménye a magyar irodalomról és annak oktatásáról? Ki gondolta volna! Nekem is van, s leírtam már anno a Magyar Nemzetben és másutt azt, hogy ez az egész „kötelezők”, az úgynevezett „kánon”, és azzal traktálni ebben a formában a gyerekeket: őrültség! Közös nemzeti őrültségünk.

Jókai Mórt, hogy a felhozott példánál maradjak, lehetne A jövő század regénye kapcsán tanítani. Vagy éppen úgy, hogy vajon milyen nagy hatással volt Herzl Tivadarra. Herzl a cionizmus megalapítója volt, és Izrael állam elméleti alapjainak megteremtője. Ha tetszik, ha nem, még akár arról is beszélgethetnének a gyerekekkel: Jókai eszméi tényleg olyannyira hatottak, hogy a zsidó állam lett belőle?

Ezer példát tudnék még felsorolni. Lehetne beszélgetni arról, hogy a XIX. század nagy eszméiből és tévedéseiből hogyan következik a XX. század történelme és tragédiái. Majd a XX. század téveszméiből és iszonyatából hogyan lett az, amiben élünk. Itt lehetne földrajzot, történelmet és – nem csak – magyar irodalmat együtt (!) tanítani, méghozzá úgy, hogy közben napjaink világtörténelméből, konfliktusaiból is elég sok minden érthetőbbé válhatna. 

A teljes cikkben erről is olvashat:
– Mi a szülők felelőssége?
– Mit kellene megtanítani a gyerekeknek?
– Miért kellene felhagyni a tantárgyak külön oktatásával?
– Mi a magyar?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!