Mi indokolja, hogy helyi népszavazást nem lehet tartani, csak országost?

Mi indokolja, hogy helyi népszavazást nem lehet tartani, csak országost?

A Nagyvásártelep központi épülete Budapesten, ahol felépülne a Diákváros és a Fudan kampusza (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Míg az országos népszavazások megtartását a veszélyhelyzet ellenére rendeletben engedélyezte a kormány, helyi népszavazások továbbra sem tarthatóak. Ez azt is jelenti, hogy sem a kezdeményezést nem lehet megtenni, sem az aláírásgyűjtéssel nem haladhat előre, aki már korábban kezdeményezett helyi népszavazást. A megkülönböztetést a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a helyi népszavazási kezdeményezések érintettjei szerint is nehéz lenne járványügyi szempontokkal indokolni – pedig a kormány az Alaptörvény szerint csak járványügyileg indokolt korlátozásokra használhatná a veszélyhelyzeti felhatalmazást.

A kormány július 21-i rendeletében döntött úgy, hogy a veszélyhelyzeti tilalom ellenére országos népszavazás mégis tartható – ugyanaznap, amikor Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány népszavazást kezdeményez a sokat vitatott, eredetileg pedofilellenesnek, majd újabban gyermekvédelminek nevezett törvény módosításával kapcsolatos egyes kérdésekben.

A helyi népszavazások tilalmának felfüggesztéséről azonban a kormányrendelet nem határozott, így azok továbbra sem tarthatóak meg. A veszélyhelyzet a most hatályos törvény szerint a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napjáig lesz érvényben, ezt azonban a parlament meg is hosszabbíthatja. Ugyanakkor a legtöbb szakértővel egyetértve a kormány is egyértelműen arra készül, hogy a koronavírus-járványnak lesz negyedik hulláma Magyarországon, amely akár különböző rendkívüli intézkedések fenntartását is igényelheti, például, hogy bizonyos közösségi helyszínek látogatását újra védettségi igazolványhoz kössék, vagy hogy gyülekezési korlátozásokat tartson fenn a kormány. Vagyis előfordulhat, hogy a kormánynak ősszel ismét a parlament hozzájárulását kell kérni a veszélyhelyzet meghosszabbításához.

 

Erről is olvashat a cikkben:
• Baranyi Krisztina politikai megfontolásokat lát a háttérben.
• „Eléggé visszatetsző, hogy azokat a népszavazásokat, amik érvényesek és eredményesek lehetnének, nem engedélyezik, ami nekik kedvező, azt pedig igen .”
• „Csak az indokolható korlátozásoknak van alkotmányos alapja.”