Mi lesz veled, Balaton?

Mi lesz veled, Balaton?

Fürdőzők a kánikulában a balatonfenyvesi szabadstrandon 2021. június 22-én. (Fotó: MTI/Varga György)

Szinte naponta érkeznek rossz hírek a Balatonról. Néha jók is. Például visszavonták a Club Aliga környezetvédelmi engedélyét. Ugyanakkor a NER körbeépíti a tavat, visszafordíthatatlanul. Csökken a zöldterületek aránya. Veszélyben vannak a nádasok. Egyre több a motorcsónak, még ha elektromos hajtású is. Baj van a tóparti települések szennyvíz- és ivóvízhálózatával. Sokáig lehetne sorolni. Megkérdeztük a Nők a Balatonért Egyesületet, ők milyennek látják a tó helyzetét.

Célja az, hogy a Balaton környezeti, természeti és kulturális értékeit megőrizze, megvédje. Környezettudatos magatartást alakítson ki az itt élő és a tavat szerető emberekben – írja magáról a honlapján az 1995. januárjában Alsóörsön alapított Nők a Balatonért Egyesület (NABE). Az eltelt időben mit sikerült ebből megőrizni? Mit nem? Mik a legégetőbb gondok a tónál, ha vannak ilyenek? – tettük fel a kérdéseket Hajósy Adrienne-nek, a NABE programvezetőjének, geofizikus-mérnöknek. 

Elég egy pillantás a térképre: Európában nincs még egy olyan csodálatos tó, mint a Balaton. Tiszta vize különleges élővilágnak ad otthont, ezért európai védettséget is élvez. Pihenést, kikapcsolódást, sportolási lehetőséget biztosít mindenkinek. Most még – válaszolta.

• Mik a legnagyobb problémák manapság a Balatonnál?
• Milyen eredményeket ért el eddig az egyesület?
• Miért bíznak Lázár Jánosban?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!