Mi lesz veled, Péterfy?

Mi lesz veled, Péterfy?

Felújítás nyomai a Péterfy-kórház udvarán (Fotó: Olvasónktól)

A pusztulás mellett az állagmegóvás, felújítás jelei is látszanak a VII. kerületi Péterfy-kórház ingatlanjain. A szakma, de vélhetően a kormányzat sem tudja, milyen jövőt szánjon a nagy múltú intézménynek, amely a traumatológiai intézet kiválásával sürgősségi ellátás nélkül maradt.

Több évtizednyi pusztulás, omladozó homlokzatok, alagsori csapóajtón és dohos pincealagúton keresztül vezető bejáratok, lepusztult lépcsőházak. Ugyanitt frissen kifestett osztályok, folyosók, várótermek, mostanában is zajló felújítási munkák. Mindezek egyszerre jellemzik a Péterfy Sándor Utcai Kórház és Rendelőintézet központi telephelyét. Lapunk egyik olvasója fotók kíséretében osztotta meg az intézmény falai között tett sétája során szerzett ellentmondásos tapasztalatait, amelyekről ottjártunkkor mi is meggyőződtünk.

A felületes szemlélődők számára is egyértelműen látszik, nem átfogó intézményrehabilitációról van szó, ehelyett a felújítások a „szigetszerű modellt” követik. Erről árulkodnak az egyes részlegek felújításáról tájékoztatni hivatott táblák is, amelyek szerint uniós forrásból zajlanak a munkálatok. Ezek mellett az Egészséges Budapest programon belül is jutnak milliárdok – ahogy az erről szóló tavaly őszi kormányhatározat fogalmaz – „az esztétikailag kifogásolható épületek” bontására, rendbetételére, alapinfrastruktúra kialakítására és biztosítására. A kórházak tisztasági festésére további hatvan milliárd forintot különített el kormány még 2020 augusztusában.

• Milyen változásokat hoz a Péterfy és az Országos Baleseti Intézet szétválása?
• A válófélben lévő intézményeknél már az 1 milliárd forintot is meghaladja az adósságállomány. De ki fizeti a számlát?
• Mit ér egy kórház SBO nélkül?
• Hol tart és milyen céllal folyik kivülről háborús filmeket idéző Péterfy Utcai Kórház belső felújítása?

A teljes cikket a Magyar Hang április 29-én megjelent, 2022/18. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!