„Mi sosem vagyunk korruptak, mindig mások azok”

„Mi sosem vagyunk korruptak, mindig mások azok”

Cristian Mungiu román rendező az R.M.N. címú film bemutatója alkalmából tartott fotózáson a 75. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2022. május 22-én (Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier)

 

 

Akárhol lesz ellenségre szükségük az embereknek, találnak olyat, aki alkalmas rá. Azért, mert nem úgy néz ki, mint ők, más a bőrszíne, vallása, nyelve. Része is bizonyos értelemben ez az emberi természetnek – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában a legismertebb román rendező, Cristian Mungiu. Friss filmje, az R.M.N. kapcsán kérdeztük, az alkotás ugyanis a pár éve Gyergyóditróban történteket dolgozza fel, amikor néhány Srí Lanka-i pék érkezése okozott pánikot, a falubeliek nem látták őket szívesen. A rendező szerint a másik, ami lényeges az esettel kapcsolatban, hogy a külföldieket a cigányokkal azonosította. – Itt egy másfajta diszkrimináció is életbe lépett. Mindenkinek, románoknak és magyaroknak is megvannak a sztereotípiáik a cigányokról. És úgy kezelték az érkezőket is, mint a cigányokat – mondta.

Az elmúlt évtizedben, ha valahol ötletként felmerült az abortusz szigorítása, elrettentő példaként sokan a 2007-es 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmjét hozták fel. Elmondása szerint ugyanakkor sosem volt célja, hogy a mű példaként szolgáljon a választás- vagy épp életpárti oldal számára. Sokkal inkább szerette volna megmutatni, milyen következményekkel járt a döntés egy bizonyos korban, ebből nem vonva le általános következtetéseket.

•  Mennyire forró téma ma Romániában a korrupció, amiről szintén készített filmet?
• Szokott attól tartani, hogy politikailag felhasználják a filmjeit?

• Mit szól hozzá, hogy az abortusz szigorítása ellen érvelők rendre a 4 hónap, 3 hét, 2 napra hivatkoznak?
• Felmerült filmjével, a Dombokon túl-lal szemben az ortodox egyházzal szembeni támadás vádja?