Mi teszi az omikront veszélyessé?

Mi teszi az omikront veszélyessé?

Koronavírus-fertőzésben elhunyt ember családja imádkozik a sírjánál a dél-afrikai Middleburg, temetőjében 2020. június 14-én (Fotó: MTI/EPA/Kim Ludbrook)

Lapzártánk idején a világ még aggódva várta a híreket arról, hogy a Dél-Afrikában felfedezett új koronavírus-mutáns, az omikron vajon képes-e kikerülni a vakcinák nyújtotta védettséget. A Moderna igazgatója szerint fájdalmasan csökkenni fog az oltások hatékonysága. Ez a variáns olyan sok mutációt tartalmaz, hogy az általános vélemény szerint eddig neki van a legnagyobb esélye az immunrendszer kijátszására. Bár igyekeznek nyugtatni a közvéleményt, a tudósok is érezhetően feszültek.

November 24-én a világ szinte minden virológusa rossz hírt kapott: egy új koronavírus-variáns genetikai profilja, amelyet először november 11-én izoláltak Botswanában, majd megjelent Dél-Afrikában is, nagyon nem nézett ki jól. Nem is az egyes mutációi jellege miatt volt félelmetes, amit a kutatók láttak, hanem azért, mert ez a variáns szinte mindazokat a mutációkat magába gyűjtötte, amelyek miatt a korábbi változatokat veszélyesebbnek értékelték, mint az eredeti, vuhani törzset.

Az új variáns (amit később a WHO omikronnak nevezett el, kihagyva a Xi – ejtsd: hszi – görög betűt, mert az pont úgy hangzik, mint a kínai elnök neve) nagyon távol áll az evolúciós törzsfán az összes többi változattól, ami arra utal, hogy sokáig (akár hónapokig) izoláltan fejlődött tőlük, és felgyülemlettek benne a mutációk.

Hogyan lehetséges ez?

• Hogyan tudott ez a variáns kialakulni?
• Van-e bármi köze a vakcinákhoz?
• Mi teszi olyan veszélyessé, hogy a WHO rekordgyorsasággal aggodalomra okot adó variánssá minősítette?

A teljes cikket a Magyar Hang december 3-án megjelent 2021/49. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1490 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: omikron