Mi várhat a tiltakozó iráni focistákra?

Mi várhat a tiltakozó iráni focistákra?

Iráni játékosok a himnuszukat hallgatják a labdarúgó-világbajnokság Anglia és Irán mérkőzése előtt 2022. november 21-én (Fotó: AFP via EUROPRESS/Fadel Senna)

Fotó: FADEL SENNA

Őrizetbe vette múlt héten az iráni biztonsági szolgálat Voria Gafurit (Vouria Ghafouri), az ország egyik legismertebb focistáját, aki a gyanú szerint a rezsim ellen uszított azzal, hogy a közösségi médiában felszólította a kormányt, hagyjon fel a kurdok gyilkolásával. A kurd származású labdarúgó nem először került a hatóságok látókörébe: Gafurit korábban már őrizetbe vették a külügyminiszter kritizálásáért. Most viszont a nemzeti csapat hírnevének megsértésével is vádolják a férfit, aki egyébként (valószínűleg épp a politikai véleménye miatt) nem szerepelt a katari világbajnokságon. Sokan ezért azt gyanítják, hogy a sportoló elleni fellépés leginkább a nemzeti válogatottnak szól, amely azért váltotta ki a rezsim dühét, mert – tiltakozásul a hazájukban zajló tüntetések elleni véres hatósági fellépések miatt – nem énekelték el a meccs előtt az iráni himnuszt az Anglia elleni meccsen. Mások még ennél is tovább mennek: szerintük könnyen előfordulhat, hogy hazatérve súlyos megtorlás éri majd a válogatott tagjait.

• Hogyan büntették eddig a tiltakozó focistákat?
• Hogyan lett ennyire átpolitizált az iráni futball?
• Mire számíthatnak a válogatott tagjai azután, hogy hazatérnek?

A teljes cikket a Magyar Hang december 2-án megjelent, 2022/49. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!