Miért csökkent a magyarok aránya Romániában?

Miért csökkent a magyarok aránya Romániában?

Résztvevők a Székely szabadság napján 2018 márciusában (Fotó: AFP via Europress/Daniel Mihailescu)

A járvány miatt 2022-re halasztott romániai népszámlálás eredményei szerint az elmúlt tíz évben tovább csökkent az országban a magyarság aránya. A magukat magyarnak vallók száma éppen csak eléri az egymilliót. Az adatokból kiderül, hogy 2011 óta Románia össznépessége, amely jelenleg éppen meghaladja a 19 milliót, 1 millió fővel lett kevesebb. A cenzus eredményét ugyanakkor, mint lapunk kérdésére Veres Valér szociológus, a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem professzora elmondta, számos bizonytalan tényező befolyásolta.

A romániai magyar lakosság aránya 2011 és 2022 között 10-14 százalékkal csökkent, országosan pedig 6,5-ről 6 százalékra apadt. A fogyás tehát az arányokat tekintve jelentősebb, mint a románság esetében. Hogy az egyes települések nemzetiségi összetétele az elmúlt tíz évben miként változhatott, azt még korai lenne számba venni. Az ezzel kapcsolatos részletes adatok csupán tavaszra várhatók.

Kivándorlók, hazatérők

A magyarság nagyobb arányú fogyása több tényezővel is indokolható Veres Valér kolozsvári szociológus szerint. Az egyik ok az elöregedés, amely inkább sújtja a magyar nemzetiségűeket. Az öregedési index országosan már a 2010-es években is országosan 100 százalék volt, a magyarságot tekintve pedig 150, ami jelentős eltérés. Ráadásul a magyarok esetében régóta magasabb, mint Románia egészét illetően. Az index 2022-re országosan elérte a 120 százalékot; a magyarok körében pedig Veres Valér előzetes feltételezése szerint jelenleg 160 százalék körüli lehet.

• Mi okozhatja még a magyarság csökkenését?
• Mi a népszámlálás legszembetűnőbb furcsasága?
• Miként alakul a romák és a magyarok viszonya?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!