Miért ilyen erős a NER?

Miért ilyen erős a NER?

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), mellette Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) érkezik a Kormányinfó sajtótájékoztatóra a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én (Fotó: MTI/Benko Vivien Cher)

A Fidesz hosszú ideje vezeti az országot, Orbán Viktor pedig már most a magyar történelem leghosszabb ideig kormányfői pozíciót viselő politikusa. Nem túlzás azt állítani, a mögöttünk hagyott évtizedeket a történészek majd Orbán-korszakként fogják emlegetni. De minek köszönheti ezt a stabilitást a NER megálmodója? Talán egy nemzeti sajátosságról van szó, hogy ha valaki beverekedi magát a hatalomba, nem tudjuk elüldözni. Mert minden szabadságharcos önképünk és önillúziónk ellenére mi, magyarok 1526 óta lényegében így élünk. Ha megszabadultunk egy vezetőtől, egy elnyomástól, egy megszállásból (török, Habsburg, német, orosz), az nem a saját erőfeszítéseink, hanem külső történelmi mozgások és/vagy gazdasági válságok eredménye volt. Ha mégis megpróbáltuk önállóan (1703, 1848, 1956), akkor meg nem sikerült. Ez pedig beleégett a kollektív tudattalanunkba.

Esetleg Orbán ennek a tanult tehetetlenségünknek köszönheti hatalma unortodox hosszúságát? Vagy annak, hogy hazánk olyan nemzetközi geopolitikai és kulturális törésvonalakon fekszik, ami mindig nagyhatalmi játszmák terepévé tett bennünket, és amit egy-egy helyi politikus jó és ravasz taktikával a maga hasznára tudott fordítani?

• Minek köszönheti stabilitását a NER?
• Miért tűnik úgy, mintha most zavar lenne a Fidesz gépezetében?
• Milyen lehetőséget kínál ez?
• Hogy lehet küzdeni az ellenségképre épülő politikával?

A teljes cikket a Magyar Hang január 14-én megjelent 2022/3. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!