Miért oltanak regisztráció nélkül bárkit a szerbek, akár Pfizerrel is?

Miért oltanak regisztráció nélkül bárkit a szerbek, akár Pfizerrel is?

A szerb kormány sajtóhivatala által közreadott kép Ana Brnabic miniszterelnökről, amint beoltják a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinával Belgrádban 2020. december 24-én. A vakcinát Brnabic kapta meg elsőként Szerbiában, ahol a 70 éven felüliek beoltásával megkezdődött az országos oltási kampány. MTI/AP/Szerb kormány sajtóhivatala

A Szputnyik V és a Pfizer mellett már az AstraZeneca oltóanyagával is oltanak Újvidéken regisztráció nélkül, bárkit – tudta meg az újvidéki 021 Rádió, amely arról is beszámolt, hogy jelenleg bőven van elegendő vakcina Vajdaság székvárosának legnagyobb oltópontján, ahol óránként 400 embert is be tudnak oltani. Mindez egy újabb előrelépés a szerdai naphoz képest, amikor is Belgrádban láttak neki a regisztráció nélküli oltásnak az előző két vakcinával. Az újvidéki egészségügyi központ szerint a Pfizer vakcinája ugyan tegnap elfogyott, azonban mostanra jelentős mennyiség érkezett belőle, így az oltási kampány rendületlenül folytatódik az elkövetkező napokban is.

Nem szerb állampolgárok oltására már korábban is volt példa az országban, akkor a kínai Sinopharm és az AstraZeneca védőoltását lehetett felvenni bárkinek állampolgárságtól függetlenül, igaz csak addig, amíg rendelkezésre álltak a felhasználási idejük végéhez közeledő vakcinák. Akkor rengeteg külföldi – köztük magyarországi – lakos indult el Szerbiába, hogy egy internetes igénybejelentést követően felvegye az oltást, azonban ez a lehetőség egy idő után megszűnt. Most viszont ezt az előzetes bejelentési kötelezettséget is eltörölték, csak be kell állni a sorba, így a helyiek mellett még többen indulhatnak el a balkáni országba oltakozni.

Erről is olvashat a teljes cikkben:
– Mivel ösztönzik még a vakcinák felvételét Szerbiában?
– Miért váltottak oltási stratégiát?
– Akadályozzák-e a határon a külföldről érkezőket?
– Milyen a helyzet a magyarlakta településeken?

Csonka Áront, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége elnökét kérdeztük

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!