Miért rajonganak sokan a Szovjetunióért?

Miért rajonganak sokan a Szovjetunióért?

Vlagyimir Putyin (középen) és Szergej Sojgu védelmi miniszter (balra) felügyeli a Vosztok–2 katonai gyakorlatokat (Fotó: Reuters/Alexei Nikolsky)

Március végén egy választási tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy a bizottsági tagoknak nem szabad pártra utaló öltözékben megjelenni és ukrán nemzeti színű öltözékben sem. Az illető jogérzéke alighanem meglehetősen gyenge, valami nagyon lényegeset azonban pontosan érzékelt. Úgy gondolta, az ellenzékiek Ukrajnának drukkolnak a háborúban, a Fidesz pedig Oroszországnak. A hivatalos álláspont természetesen az, hogy békét akar a magyar kormány, sajnálja az agresszió áldozatait, de magyar érdekek miatt nem akar számos olyan lépést megtenni, amilyeneket a többi NATO-tagállam igen.

Valójában mégis a jelzett egyszerű léleknek volt igaza. Hiszen a kormánysajtó teljes egyértelműséggel támogatja Oroszországot, és egyre durvábban támadja Ukrajnát, Zelenszkijt, miközben Putyin nevét kiejteni is tilos bármilyen negatív kontextusban. (Mivel más kontextus nemigen létezik, lassan teljes névtilalomhoz jutunk el.) Szakadatlanul terjesztenek olyan oroszpárti propagandát is, amelynek hazug voltával kapcsolatban szemernyi kétség sem lehet. A Fidesz-szimpatizánsok pedig tökéletesen értik a szándékot. Tömegek szinte remegve szorítanak az orosz katonai sikerekért. Mindannyiszor reménykedve néznek rá a hírekre, hátha orosz győzelmekről olvashatnak. A szovjet háborús filmek logikájának engedelmeskedve szinte együtt viharzanának végig Ukrajna mezőin, mint egykor a Vörös Hadsereg.

• Kik ezek a szenvedélyes oroszpártiak?
• Miért várják a Szovjetunió visszatértét?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!