Mihez kezd a kormány a feleslegessé vált több millió kínai vakcinával?

Mihez kezd a kormány a feleslegessé vált több millió kínai vakcinával?

Orbán Viktor miniszterelnök fogad 450.000 kínai oltóanyagot a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, 2021. március 11-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

5,2 millió adag oltás érkezett Kínából, ezeknek azonban csupán a harmadát használhatták fel eddig, és mivel alig van igény a Sinopharm-vakcinára, még egy esetleg harmadik oltás esetén is rengeteg maradna a nyakunkon.

Újabb 700 ezer Sinopharm-vakcina érkezett Budapestre pénteken, ezzel a kínai cég teljesítette a szerződésben vállaltakat sőt, 200 ezer dózist adományként juttatott el Magyarországra – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A pénteki szállítmánnyal együtt összesen 5 millió 200 ezer kínai oltóanyagot kaptunk, ami – egyelőre úgy tűnik – 2 millió 600 ezer ember oltására elegendő. A rendelkezésre álló mennyiségnek egyelőre körülbelül a harmadát használták fel, és az elmúlt hetek tendenciáját látva nem valószínű, hogy nőne a kínai vakcina iránti kereslet. Felmerül a kérdés, hogy vajon mihez kezd a kormány a maradékkal?

Bár a magyar hatóságok nem teszik közzé, hogy melyik vakcinából mennyit használtak fel, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) folyamatosan monitorozza az oltási programokat, és – némi csúszással ugyan – nyilvánosságra is hozza az adatokat. A jelentésükből kiderül, hogy Magyarországon eddig nagyjából 1,6 millió dózis talált gazdára a Sinopharm vakcinájából. Ez a teljes mennyiség kevesebb mint harmada.

Erről is olvashat a cikkben:
• A legoptimistább becslés szerint is 3 millió dózis Sinopharm maradhatott meg
• Mi lesz, ha kell belőle harmadik oltás?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!