Milák leúszta a mezőnyt, és olimpiai aranyérmet nyert 200 méter pillangón

Milák Kristóf új olimpiai rekorddal, 1 perc 51,25 másodperccel olimpiai aranyérmet nyert 200 méter pillangón. Kenderesi Tamás 7 századdal lecsúszva a dobogóról, negyedik lett a futamban.

Talán kevesebb egyértelműbbnek tűnő pont volt a tokiói olimpián, mint férfi 200 méteres pillangóúszás döntője és benne Milák Kristóf. Az előzmények tükrében ugyanis ez a szám számított a leginkább aranyesélynek. Magyarán, nincs az az isten, hogy ne Milák nyerje a 200 méter pillangót.

Erre pedig tett is a 21 éves, világcsúcstartó és világbajnok Milák: az előfutamból, majd különösen az elődöntőből is a legjobb idővel (1:52,22) lépett tovább. A döntőben úgy állt fel a rajtkőre, hogy az utána következő második legjobb időt elérő brazil Leonardo de Deus 2,75 másodperccel volt mögötte.

A döntőben, ahogy várható volt, Milák még egy lapáttal rátett. Iszonyatos tempóban kezdett, az első 50-en a saját világcsúcsán beül úszott; 100-ig a dél-afrikai Chad le Clos és az olasz Federico Burdisso tapadt rá, ám a harmadik ötven méteren aztán begyújtotta a rakétákat és mindenkit lerázott magáról. Az utolsó ötvenre úgy fordult rá, hogy már nem volt kétség, hogy ő nyeri a számot. A vége 1:51,25 lett, ami azt is jelenti, hogy Milák nyugdíjazta az amerikai úszófenomén, Michael Phelps 2008-as Pekingben úszott olimpiai rekordját.

Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 28-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A második helyet több mint 2 másodperccel lemaradva (1:53,73) a japán Tomoru Honda szerezte meg, a harmadik pedig Burdisso lett (1:54,45). Kenderesi Tamás végül 7 századmásodperccel csúszott le a dobogóról, és így a negyedik helyen ért célba 1:54,52-os idővel.

A 200-as döntő második magyar érdekeltje, aki öt éve a riói olimpián bronzérmet szerzett a számban, Kenderesi Tamás az ötödik legjobb idővel, 1:55.17-tel kvalifikált.

„A verseny előtt elszakadt a gatyám, így már beugráskor tudtam, hogy nem lesz meg a világcsúcs. Egy ilyen kis apróság is teljesen kiszakítja az embert a fókuszból. De nem vagyok csalódott, akár holnap Kecskeméten is lehet világcsúcsot úszni” mondta Milák, aki hozzátette, most még azért van dolga Tokióban, mert szeretné megismételni a mostani sikerét 100 méteren is.

Az aranyérem átadása az Eurosport jóvoltából vissza is nézhető.

Bár Milák sem tűnt maradéktalanul elégedettnek, Kenderesi kifejezetten csalódottan nyilatkozott: „A taktika jó volt. Úgy voltam vele, ha Le Clost lehajrázom, akkor érmes leszek. Ezt ugyan megtettem, mégse állhatok dobogóra, emiatt nagyon csalódott vagyok. Sajnos a többieket nem láttam, mert a túloldalon úsztak”

Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás előfutamában a tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 26-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Még az elődöntő után Milák arról beszélt: „A rajtkőre állva örültem, hogy itt vagyok, ezért mosolyogtam a start előtt. Pedig ma nem keltem jól, és az utolsó ötven nem is esett jól. Bár eleinte hasonló időt szerettem volna, mint az előfutamban, de végül azért választottam nagyobb tempót, hogy jobban érezzem azt az iramot, amit döntőben szeretnék úszni.” A Budapesti Honvéd SE 21 éves versenyzője csak azt sajnálta, hogy az elődöntőben nem tudta megdönteni Phelps rekordját.

A győztes Milák Kristóf és a negyedik helyezett Kenderesi Tamás a tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 28-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Kenderesi az elődöntőket követően úgy értékelt: „Időben egy másodperccel jobbat akartam. Tudok is ennél jobbat, ha nem négy órát alszom.” A 24 esztendős pécsi úszó egyetlen századdal volt gyorsabb, mint hétfőn. „Napközben most biztos alszom két-három órát, hogy utolérjem magamat. A szerdai fináléban is hasonló taktikával fogok úszni, mert ez megy a legjobban. Nagyon szeretnék jobbat úszni az 1:53,42-os egyéni csúcsomnál.”

A szerdai nap másik magyar érdekeltségű döntőjében, a nők 200 méteres vegyesúszásában a szám címvédője, Hosszú Katinka a hetedik helyen ért célba.