Milliókat érnek Szijjártó helikopterezései, de egy fillért sem fizet érte

Milliókat érnek Szijjártó helikopterezései, de egy fillért sem fizet érte

Helikopterből száll ki Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Legalább 1,3 millió forint a piaci költsége annak a helikopterútnak, amellyel a külgazdasági és külügyminiszter utazott Békéscsabáról Budapestre idén áprilisban – értesült a Magyar Hang. A tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter vidéki tárgyalása után a kormányülésre sietett a fővárosba, ezért kellett használnia a rendőrség szolgálati gépét. Hat év alatt összesen 21-szer vette igénybe a helikoptert.

Minimum 1,3 millió forintot kellett volna fizetnie piaci bérlés esetén Szijjártó Péternek azért, hogy a rendőrség szolgálati helikopterével sietett az április 28-ai kormányülésre Budapestre Békéscsabáról – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) által szétküldött júniusi tájékoztatóban szereplő díjtáblázatból. (A dokumentum végén található.)

A politikus előtte Bogdan Aurescu román külügyminiszterrel tárgyalt a megyeszékhelyhez közeli Gyulán, és több témában – így például új határátkelők nyitásáról és a kisebbségi vegyes bizottság újraindításáról – is megállapodott. Ha a magyar miniszter a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is a modernebb, MD–902-es géppel repült, akkor az út értéke elérte az 1,7 millió forintot. 

Az ORFK lapunk közérdekűadat-igénylésére árulta el, hogy  Szijjártó Péter áprilisi repülése során 2 óra 20 percig vette igénybe a gépet, márpedig a rendőrség tájékoztatója szerint egy MD–500-as helikopter használata óránként 562 478 forintba kerül, míg egy MD–902-es jármű bérleti díja óránként 755 112 forint. 

A tárca lapunk kérdésére azt közölte, Szijjártó Péternek a tárgyalás és a megállapodások aláírása után „a lehető legrövidebb  időn belül Budapestre kellett érnie  a kormány ülés miatt”. (A tájékoztatásból az nem derült ki, hogy csak Budapest irányába használta a gépet, vagy már Békéscsaba felé is, de a költségek megegyeznek.) 

A teljes cikket a Magyar Hang október 15-én megjelent, 2021/42. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!