Milyen elnök volt Göncz Árpád?

Milyen elnök volt Göncz Árpád?

Göncz Árpád 1990. augusztus 3-án elnöki beiktatásán (Forrás: Fortepan)

Február 10-én lenne százéves a demokratikus Magyarország első államfője, Göncz Árpád. A tíz évig regnáló elnök népszerű ember volt, bár működését, bizonyos lépéseit sokan máig vitatják. Az évfordulón Göncz Árpádról, az államelnökről beszélgettünk az 1990-es években szemben álló két nagy párt, az MDF és az SZDSZ két közismert politikusával, Kónya Imrével és Kuncze Gáborral.

– A személyisége, a magatartása, az emberekhez való viszonya, a váratlan helyzetekben való viselkedése volt népszerűségének kulcsa – mondta Kuncze Gábor. Kónya Imre ugyanakkor már úgy vélekedett, hogy a múltja, az 1944-es ellenállásban, majd a forradalomban való részvétele, a börtönévek valóban arra predesztinálták, hogy ő legyen a demokratikus Magyarország első államfője, ám a taxisblokád napjaiban a kevésbé szimpatikus oldaláról is megismerhette.

• Miként emlékszik a két egykori politikus a taxisblokádban Göncz Árpád szerepére?
• Miért mérgesedett el a viszonya Antall Józseffel?
• Hogyan lehetett, hogy az első Fidesz-kormány idején ugyanúgy viselkedett, mint Horn Gyula miniszterelnöksége alatt?
• Mennyire szolgálhatott példaként Göncz Árpád az utódainak?

A teljes cikket a Magyar Hang február 4-én megjelent, 2022/6. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!