Milyen ember ma a magyar? Túlélő, széthúzó, tehetséges, önsajnáló?

Milyen ember ma a magyar? Túlélő, széthúzó, tehetséges, önsajnáló?

Fényfestés a Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének harmincadik évfordulója alkalmából rendezett Szabadságkoncerten, a budapesti Hősök terén 2019. június 16-án, az 56-os vértanúk emléknapján (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Amikor hazánk a saját útját kereste a két világháború között, a nemzetkarakterünk körüli viták átszőtték az egész magyar szellemi életet. Legnagyobb íróink ragadtak ekkor tollat, hogy megválaszolják a kérdést: mi a magyar? A Magyar Hang most újra feltette ezt a kérdést a jelenkor neves gondolkodóinak. 

A magyar karaktert sokan asszociálják a szabadságszeretettel, amire forradalmaink és szabadságharcaink predesztinálnak bennünket. Vannak azonban periódusok, amikor harcolunk ugyan, de nem ismerjük fel ki a valódi barát és ki az ellenség – vélekedik Boldogkői Zsolt biológus.

Immáron ugyanis a globális identitásharc is befolyásolja azt, hogy hogyan látjuk, ki és mi a magyar – fejti ki Lakatos Júlia politikai elemző.

A két gondolkodó vélekedését a Magyar Hang december 17-én megjelent karácsonyi dupla számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!