Minden csepp vizen civakodnak akkumulátorgyárak miatt

Minden csepp vizen civakodnak akkumulátorgyárak miatt

A csapadékhiány miatt kiszáradt Vekeri-tó Debrecen közelében 2022. július 4-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Politikai kérdéssé vált minden vizet érintő ügy Debrecenben, amióta kiderült: a kínai CATL a városban építi fel akkumulátorüzemét. Ez azt is jelenti, hosszú idő után van ismét arra példa, hogy sokakat érintő témában a Fidesz és az ellenzék egyaránt aktivitást mutat. Az ellenzék a város vízkészlete miatt aggódik, a Fidesz azt kommunikálja, hogy rengeteg víz áll rendelkezésre, és a jövőben még több lesz.

A viták forrása a kormány augusztusi bejelentése a kínai gyáróriás debreceni akkumulátorüzemének megépítéséről. A 3000 milliárd forint értékű ipari beruházás – amely a legnagyobb volumenű beruházás a magyarországi szektorban – legalább annyira a kormány projektje, mint a városé: egyszerre szól a kormány keleti nyitás programjáról és a miniszterelnök technológiaváltás meglovagolásáról szóló terveiről.

A nagy vízigényű akkumulátorgyár bejelentése ugyan a szabadságolások idejére esett – napokig visszhangtalan maradt a helyi közéletben –, de az augusztusi időzítés összességében mégis a politikai ellenzék és a beruházást ellenzők kezére játszott. A víz utánpótlás megoldatlansága ugyanis az átlagember számára is érthető: a Debrecen körüli tavak az utóbbi években a természetes vízfolyás elapadása és a csapadékhiány következtében rendre kiszáradtak. És bár a vízutánpótlás hiánya korábban nem igazán érte el az ellenzék ingerküszöbét, az üzem hírére aktivizálták magukat.

• Miről népszavaztatna az LMP?
• A Fideszben vajon mindenkinek tetszik a beruházás?
• Mi az a Civaqua-program?

A teljes cikket a Magyar Hang november 4-én megjelent, 2022/45. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!