„Mintha Arany Jánosról nem tudnánk, ki volt”

„Mintha Arany Jánosról nem tudnánk, ki volt”

Cserna-Szabó András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Magyarországon a gasztronómia olyan, mint a foci, a politika és – újabban – a virológia. Mindenki ért hozzá, miközben konyhánk főként legendákból és vándorhibákból áll össze – vélekedik Cserna Szabó András író-újságíró, aki legújabb, Rézi a páczban című tárcakötetében a magyar kulinária hőseiről és a legendák által eltakart valóságáról értekezik.

Kifejtette azt is, hogy a gasztronómia a magyar elitkultúra számára meglehetősen alacsony státuszú tárgy. Ezért aztán a magyar kultúra átengedte a gasztronómiát a médiamocsok fennhatósága alá.

Cserna Szabó András arra is válaszolt, vajon miért nem vonzó a magyar konyha, a kiváló éttermek miért inkább nemzetközi trendeket képviselnek. – Nem akarjuk azzá tenni. Mert ezért dolgozni kéne. Inkább azt mondjuk, hagyjuk az egészet a francba, a magyar konyha nem trendi, nem cool és nem fancy, hanem zsíros, régimódi és egészségtelen – fejtette ki.

  • Az ételek üzeneteket hordoznak egy adott kultúráról, a gasztronómia azonban nem vált olyan erősen a magyar kultúra részévé, mint mondjuk a franciáknál vagy a spanyoloknál. Mi lehet ennek az oka?
  • A Wichmann kocsma esete is felveti a kérdést, miért tékozoljuk el az értékeinket?
  • Milyen ma a megítélése a pacalnak Magyarországon?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang március 19-én megjelent 2021/12. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!