„Mintha mindenki élete megreccsent volna”

„Mintha mindenki élete megreccsent volna”

L. Ritók Nóra és Lakner Zoltán (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Ezen a télen jóval többen kértek segítséget amiatt, hogy krízishelyzetben vannak és alapvető élelmiszerekre lenne szükségük. Még akik eddig ha nehezen is, de megoldották az anyagi gondokat családon belül, szintén segítséget kértek, például a gyerekek iskolai étkeztetésének befizetése miatt – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjúban L. Ritók Nóra. Az esélyteremtésért küzdő Igazgyöngy Alapítvány alapítója kitért arra is, hogy a mélyszegénységben élőkre következetesen rásütik, csakis ők tehetnek arról, ahol tartanak. – Miért iszik kávét, dohányzik, miért veszi meg az energiaitalt, ha kevés a pénze? Szó sem esik az életét megnyomorító rendszerszintű problémákról – mondta.

Beszélgetőtársa, Lakner Zoltán egyetértett azzal, hogy „nagyon szeretünk ítélkezni, különösen a társadalom alsóbb rétegeiben élők fölött”. – De talán a felsőbb szinteken létezik pénzügyi tudatosság? – tette fel a kérdést, példaként említve, hogy a jegybank az európai rekorder inflációt nem tudja kezelni, de a saját épületét 50 milliárd forintért újítja fel.

A politológus szerint a kormány történelmi lehetőséget szalasztott el, amikor a konjunktúra éveiben nem tett hatékony lépéseket a mélyszegénységben élők helyzetének jobbra fordulásáért. L. Ritók Nóra szerint ugyanakkor a mélyszegénységben élők a konjunktúra évei alatt sem éreztek sokat abból, hogy fellendülés lett volna. Nem voltak sikeresek azok a programok, amelyek életesélyeiket javították volna, nem tudtak kilépni a lakhatási szegénységből, túllépni a kártyás villanyórán, vagy bevezetni a vizet. A gyerekeik egyre szegregáltabban működő oktatási rendszerben sodródtak, ahonnan nincs felemelkedés.

• Mi lehet a kiút a reménytelenségből?
• Mi lehet az oka annak, hogy az állam nem lép fel a feketezónában felépített túlélési stratégiák ellen?
• Milyen következményekkel jár a „mindenki annyit ér, amennyije van” szemlélet?
• Hová vezet a középréteg elszegényedése?
• Kialakulhat-e szolidaritás, összefogás, ha a társadalom több rétege rádöbben, becsapták őket? 

• Hogyan köröztek le minket ezen a téren is a környező országok?

A teljes cikket a Magyar Hang március 17-én megjelent, 2023/11. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!