Mire képesek a „harvardi fiúk”?

Mire képesek a „harvardi fiúk”?

Kiril Petkov és Aszen Vaszilev november 14-én Szófiában (Fotó: REUTERS/Hristo Vladev)

Nagyon konstruktívan haladunk előre, mert közös céljaink vannak, amelyeket együtt akarunk elérni – nyilatkozta Kiril Petkov, a novemberi parlamenti választásokon győztes Folytatjuk a változást (PP) társelnöke, miután egyeztetett leendő koalíciós partnereivel. A politikus nem rejtette véka alá optimizmusát: szerinte az új bolgár kormány már karácsonyra megalakulhat, ami nem jelent mást, mint hogy megoldódik végre a több mint egy éve tartó bolgár belpolitikai válság.

A korrupcióellenességgel kampányoló erők kormányra kerülése sokkal fontosabb következményekkel is járhat Bulgáriában.

A bolgár belpolitikai válság múlt év nyarán kezdődött, amikor kiderült, hogy a török kisebbséget képviselő párt egykori elnökének, az időközben dúsgazdaggá vált Ahmed Dogannak kormányőrök védik az illegálisan elkerített tengerparti nyaralóját, vagyis közpénzből finanszírozzák egy oligarcha biztonságát. A botrány kirobbanása után több tízezres tüntetések kezdődtek szerte az országban, azonban a Bojko Boriszov-féle Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) semmiképpen nem akart távozni a hatalomból.

• Mi lett a botrány hatása?
• Hogyan lettek népszerűek a „harvardi fiúk”?
• Milyen esélyei vannak annak, hogy véget érjen a bolgár belpolitikai válság?

A teljes cikket a Magyar Hang december 3-án megjelent 2021/49. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!