Mire megy Orbán a brüsszeli pénz nélkül?

Mire megy Orbán a brüsszeli pénz nélkül?

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Azonnal zuhanni kezdett a forint árfolyama a hírre, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, megindítják Magyarország ellen a jogállamisági eljárást. Április 5-én reggel még 369 körül alakult a forint euróval szembeni árfolyama, a bejelentést követően viszont egyre gyorsabban veszített értékéből a magyar valuta, és két nap múlva már a 382-es szintet ostromolta, és a korábbi szintre nem is esett vissza azóta.

A gyors és nagymértékű gyengülés komolyabb aggodalomra ad okot, mint az orosz-ukrán háború kitörését követő extra gyors forintromlás. Akkor a befektetők a háború hírére menekülni kezdtek az összes feltörekvő valutából, illetve spekuláció is erősítette a folyamatot, aztán gyorsan visszatért az árfolyam a konfliktus kitörése előtti szint közelébe. A mostani árfolyamesés – amikor a régiós valuták árfolyamai gyakorlatilag változatlanok – viszont azt jelzi, a befektetők nem bíznak abban, hogy a magyar gazdaság az uniós pénzek nélkül is stabil tud maradni.

 

• Mekkora összegtől esik el az ország Orbán unióellenes retorikája és a jogállamisági követelmények be nem tartása miatt?
• Milyen gondot okoz az év eleji választási osztogatások miatt a soha nem látott magaságba emelkedett költségvetési hiány?
• Hogyan, milyen megszorításokkal tömheti be a miniszterelnök a költségvetésen tátongó hatalmas lyukakat?

A teljes cikket a Magyar Hang április 14-én megjelent, 2022/16. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!