Mit akar az EU a mesterséges intelligenciával?

Mit akar az EU a mesterséges intelligenciával?

A tanulásra képes autonóm online számítógépes csevegőprogramot, a ChatGPT-t fejlesztő, Microsoft tulajdonában lévő OpenAI vállalat logója (Fotó: steamXO/Flickr)

A nagy az amerikai techmultik keményen lobbiznak a mesterséges intelligenciákkal kapcsolatban tervezett európai uniós szabályok felpuhításáért. Erről is megkérdeztük az Európai Bizottság illetékeseit. Válaszaikból pedig kiderül, hogyan szeretnék szabályozni a területet.

A ChatGPT csevegőprogram színre lépésével az elmúlt időszakban érezhetően felfokozódott a hangulat a tanulásra képes autonóm online számítógépes okosprogramok körül. E mesterséges intelligenciák (MI) fejlesztésében élen járnak az olyan amerikai technológiai óriások, mint a Microsoft vagy a Google. A digitális adatvédelem terén élen járó EU az MI-szabályozását is komolyan gondolja. Az Európai Bizottság (EB) digitalizációjáért felelős biztosa, a dán Margrethe Vestager, illetve a belső piacokért felelős biztos, a francia Thierry Breton már 2021 áprilisában javaslatot terjesztettek elő a mesterséges intelligenciára vonatkozó európai jogi keretről – miután a bizottságnál már akkor úgy látták, ez egy olyan technológia, amely „óriási hatással lesz az emberek munkájára és életmódjára az elkövetkező évtizedekben”.

• Érez-e amerikai nyomást az MI témájában az Európai Bizottság?
• Hány találkozót kezdeményeztek az elmúlt szűk két évben a lobbizó felek EP-képviselőkkel?
• Pontosan hogyan is nézne ki a mesterséges intelligenciák uniós regulája? Hogyan lehetne üzembe helyezni az EU-ban egy ilyen eszközt?
• Mi, kik és hogyan ellenőrzik a tervek szerint az MI-re vonatkozó szabályokat?

A teljes cikket a Magyar Hang március 17-én megjelent, 2023/11. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!